Endüstriyel otomatik frekansmetre sistemi
Industrial automatic frequencymeter system
  1. Tez No: 296902
  2. Yazar: ZUHAL ÖZLEYEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCAY UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Frekansmetre, Mikrodenetleyici, LabVIEW, Frequency meter, Microcontroller, LabVIEW
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez çalışmasında, yaygın bir kullanım alanı olan, önemli endüstriyel ölçümlerden biri olan frekans ölçümü mikrodenetleyicili elektronik devre ile gerçeklenmiştir. Frekans ölçme işlemi, tek bir frekans değerini yakalamak olduğu gibi, bir frekans aralığını da ölçmek olabilir. Tasarlanan mikrodenetleyicili frekansmetre devresi MHz' lere çıkan geniş bir frekans aralığını ölçebilmektedir, bunun yanı sıra bu devrenin integrasyonu için ölçme, süreç ve enstrümantasyon odaklı bir grafiksel bir programlama dili olan LabVIEW kullanılmıştır.Endüstriyel alandaki sistem gereksinimleri doğrultusunda veri toplama, işleme ve ölçme işlemleri donanım alanındaki gelişmeler sayesinde kişisel bilgisayarlarda da gerçeklenebilir durumdadır. Kişisel bilgisayarlar bu tarz bir giriş-çıkış ve süreç kontrol elemanlarına sahip olmadığından dışarıda gerçeklenen uygulamalar çeşitli haberleşme metotları kullanılarak bilgisayar izlemeli veya kontrollü yapılabilmektedir. Bu noktada mikrodenetleyicilerle oluşturulan bu sistemler USB, Ethernet gibi veri iletişim araçlarıyla bilgisayarlarla haberleşebilmektedir.Bu tez çalışmasında mikrodenetleyici kullanılarak tasarlanan endüstriyel frekansmetre RS-232 seri haberleşme metoduyla bilgisayar kontrollü gerçeklenmiştir. Seri haberleşme noktasında bilgisayar arayüzünde LabVIEW programı kullanılmıştır.Çalışmanın birinci bölümünde sistemi tanıtan genel bir giriş yapılmış, ikinci bölümünde endüstriyel alanda kullanılan frekans ölçümü yapan, farklı niteliklere sahip cihazlar tanıtılmış, üçüncü bölümde bilgisayar ile veri toplamanın önemi ve veri haberleşme yollarından bir kısmı anlatılmıştır. Dördüncü bölümde bilgisayar arayüzü olarak kullanılan LabVIEW programı ve beşinci bölümde ise devre tasarımında kullanılan mikrodenetleyicinin özelliklerinden bahsedilmiştir. Altıncı bölüm ise tasarlanan devrenin donanım ve yazılım özelliklerini kapsamaktadır. Yedinci ve son bölüm ise çalışma sonuçlarını ve geliştirilebilecek çalışmaları aktarmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this project, measurement of frequency, which has a wide usage and is an important measurment type of industrial measurments is done with a microcontroller-based digital electronic circuit. Frequency measurement means to catch a pointed frequency or to measure a frequency range. This microcontroller-based frequencymeter circuit can measure a wide frequency range, which can go up to MHz stages; beside this for integration of this circuit is used a graphical programming language LabVIEW focused on measurement, process and enstrumentation.According to the industrial system requirement data acquisition, execution and measurement tasks can be applied on personal computers via development in hardware area. Thus PC?s don?t have I/O and process module like industrial devices. Some communication methods are used for controlling by industrial devices and seeing on computer. These communication devices are USB?s, Ethernet.This thesis? work is mentioned about a frequency meter which communicates with PC via RS 232 connection. LabVIEW is used as communication interface program with PC.On the first part of this work common information is given, second part is mentioned about sort of industrial frequency meters. The third part is about serial data communication and fourth part tells on LabVIEW. The microprocessor which is used on this Works hardware is mentioned on fifth part. Sixth part is given us circuit of this Works hardware and software information. Finally seventh part is finish part gives information for future Works.