Club Turban tatil köyünün dış aydınlatma açısından incelenmesi ve değerlendirilmesi
Study and evaluation of exterior lighting of Club Turban holiday village
- Tez No: 296953
- Danışmanlar: PROF. DR. RENGİN ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yapay Aydınlatma, Dış Aydınlatma, Tatil Köyü, Tatil Köyü Dış Aydınlatma, Artificial Lighting, Exterior Lighting, Holiday Village, Holiday Village?s Exterior Lighting
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 292
Özet
Tatil köyleri, doğa güzellikleri içinde ya da arkeolojik değerler civarında kurulmuş rahat bir konaklama yanında çeşitli spor ve eğlence hizmetlerinin de sağlandığı, eğimli arazilerde kottan kazanılan katlar da dahil olmak üzere en fazla üç katlı yapılardan oluşan ve en az seksen odalı konaklama tesisleri olarak tanımlanır.Yapılan bu çalışmanın amacı, tatil köylerinde, dış aydınlatma konularına yönelik temel ilkelerin verilmesi ve Muğla iline bağlı, Marmaris ilçesinin Siteler mevkisinde yer alan Club Turban Tatil köyünün bu ilkeler doğrultusunda incelenmesidir.Bölüm 1'de konuya giriş yapılarak çalışmanın, literatür özeti, amacı ve hipotezi verilmiştir.Bölüm 2'de konaklama tesisi ve tatil köyünün tanımı, tarihsel gelişimi, yer alan birim aktiviteler ve sınıflandırılması ele alınmıştır.Bölüm 3'de tatil köylerinde dış aydınlatmanın önemi ve aydınlığın niceliği ve niteliği ile ilgili bilgiler verilmiştir.Bölüm 4'de tatil köyünün dış alanlarında kullanılabilecek lamba, aygıtlar, fiber optik sistemler ve aydınlatma kontrol sistemleri ele alınmış ve incelenmiştir.Bölüm 5'de söz konusu tatil köyünde yer alan açık mekanlara yönelik dış aydınlatma ilkelerini verilmiştir.Bölüm 6'da Club Turban Tatil Köyünün özellikleri açıklanmıştır.Bölüm 7'de Club Turban Tatil Köyünde uygulanan dış aydınlatmaya yönelik?Ana giriş kapısı ve otel girişi aydınlatması,?Yaya yolları aydınlatması,?Merdiven aydınlatması,?Bisiklet yolu aydınlatması,?Spor alanları aydınlatması,?Su öğelerinin aydınlatılması,?Yeme-içme alanlarının aydınlatılması,?Çocuk oyun alanı aydınlatılması,?Yeşil alan aydınlatması,?Otopark aydınlatmasınailişkin mevcut düzenler incelenmiş ve değerlendirilmiştir.Bölüm 8'de Club Turban Tatil Köyünde belirlenen alanlar için, bir aydınlatma programı (Dialux) aracılığıyla hesaplanan ve görselleştirilen aydınlatma tasarımı önerileri sunulmuştur.Bölüm 9'da yapılan bu çalışma ile ilgili genel değerlendirme ve sonuçlar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Holiday villages are defined by, their establishment in surroundings of which may have many archaeological values, or natural beauties. They provide comfortable accommodation, as well as different sports and entertainment services. They are composed of triplex buildings, including floors gained from altitude in sloping land. This accommodation for travellers and tourists consist of a minimum of eighty rooms.The aim of this study is to give basic priciples of exterior lighting issues, and examined and evaluated Club Turban Holiday Village in accordance with these principles. Club Turban Holiday Village, in Marmaris district, has been examined in this study as an example.In Section 1, The study was introduced, rewiev of the literature, purpose and diagnosis it have been mentioned.In Section 2, The activity units, classification, definition and historical development of holiday village and accommodation facilities has been considered.In Section 3, The importance of exterior lighting, quantity, and quality of light has been examined in holiday villages.In Section 4, Lamps, devices, fiber-optic systems and lighting control systems which could be used in outdoor lighting of holiday village has been considered and examined.In Section 5, To give the principles of exterior lighting which is intended for outdoor areas in that holiday village.In Section 6, Club Turban Holiday Village?s features and definition has been examined.In Section 7, The current layouts of the exterior ligthings which are applied in Club Turban holiday village;?The main entrance gate and hotel building entrance lighting?Pedestrian walking areas lighting?Stairs lighting?Bicycle path lighting?Sport areas lighting?Water items lighting?Food and beverage areas lighting?Children?s play area lighting?Green area lighting?Car park lightinghave been examined and evaluated.In Section 8, Lighting design suggestions have been presented for some areas of Club Turban Holiday Village by using a lighting program (Dialux).In Section 9, General results have been given and evaluated about this study.