Haliç ıslah projesi çalışma sonuçlarının istatiksel değerlendirilmesi
Statistical evaluation of the results of the Golden Horn reclamation project
  1. Tez No: 296972
  2. Yazar: KADİR KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRDAL KANAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Haliç, kirlilik, ANOVA, istatistiksel anlamlılık, ıslah, çamur, dip tarama, Alibeyköy ve Kağıthane Dereleri, Su Kirlenmesi, Su Kalitesi, The Golden Horn, pollution, ANOVA, statistical significance, reclamation, sludge, dredge, Alibeyköy and Kağıthane Streams, Water Pollution, Water Quality
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Haliç'i içinde bulunduğu kirlilikten kurtarmak amacıyla 1960'lı yıllardan itibaren birçok proje hazırlanmıştır. Bu projelerin çoğu uygulanamamıştır. 1995'li yıllarda çeşitli üniversitelere ve enstitülere yeniden hazırlatılan Haliç'i temizleme projeleri uygulanmaya başlanmıştır. Haliç, giderek artan kirlenme sonucunda karşı karşıya kaldığı boğulmuşluk durumundan son yıllarda yapılan çamur taraması sayesinde kurtulmuş ve yeniden nefes almaya başlamıştır. Yapılan çalışmalar sonucu meydana gelen fiziksel ve kimyasal iyileşmeler pek çok çalışmanın konusu olmuşsa da Haliç ve Haliç'e dökülen Kağıthane ve Alibeyköy derelerinin su kalitesinin ıslah çalışmaları sonrasında zamana ve mekana göre değişimi konuları çok fazla incelenmemiştir.Haliç ve Haliç'i besleyen Alibeyköy ve Kağıthane derelerinin su kalitesi değişiminin zamansal ve mekansal değerlendirilmesi için, 3 yıl (Aralık 2007 ? Kasım 2010) boyunca 31 ayrı noktadan alınan 900 civarında su kalitesi verileri, 25 farklı parametre açısından düzenli olarak ölçülmüştür. Çalışılan XTsu sistemlerinin farklı fizikokimyasal özellikleri ve kirlilik düzeylerini görebilmek için, mekansal ve mevsimsel değişimleri gözlemlenmiştir. Ölçümler sonucu elde edilen değerler, One Way ANOVA (tek yönlü varyans analizi) testi ve Tukey testi kullanılarak yorumlanmıştır. Bu farkın hangi gruplar arasında olduğunu anlamak için Post Hoc Testlerine (HSD) başvurulmuştur. Verilerin değerlendirilmesinde ve hesaplanmış değerlerin bulunmasında SPSS (Statistical package for social sciences) paket programı kullanılmış. Ölçüm değerleri arasındaki fark bazı parametreler için istatistikî olarak anlamlı bulunmuş, kimi parametreler için ise istatistiki olarak anlamlı bulunmamıştır. Anlamlı fark bulunan parametreler daha detaylı olarak irdelenmiştir.Karşılaşılan sorunlarla ilgili yapımı devam eden çalışmalar ve planlanan projelerden bahsedilerek düşünülen çözüm önerileri sunulmuştur. Elde edilen veriler sonucunda Haliç'i besleyen derelerden halen kısmen gelen kirletici maddelerin durdurulması gerektiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since 1960, in order to recover the Golden Horn from pollution, many projects has been designed. Most of these projects are implemented. From the year 1995 re-prepared cleaning projects, made by various universities and institutes for Golden Horn has been applied. Golden Horn, being suffocated due to the increasingly continuation of the contamination in recent years has begun breathing again, due to an extensive sludge dredging effort. Physical and chemical improvements which occurred as a result of studies has been a subject for many researches; After water quality improvement researches of Golden Horn, Kağıthane and Alibeyköy streams haven?t been examined much according to time and space.In this case; For the determination of the assessment of temporal and spatial variation of Golden Horn, Alibeyköy and Kağıthane streams that feed the Golden Horn?s water quality, circa 900 water quality data, considering 25 different parameters from 31 measurement stations has been measured properly for 3 years (December 2007 - November 2010). To view the different physicochemical characteristics and pollution levels of water systems, spatial and seasonal variations were observed. Values which are obtained as a result of measurements are interpreted with One Way ANOVA and Tukey tests. To understand, between which groups this difference occured, Post Hoc Tests (HSD) are consulted. For the evaluation of the data and finding the calculated values, the SPSS (Statistical package for social sciences) software package is used. The difference between some measured values were found statistically significant. The parameters which have significant differences were detailed examined.Mentioning the ongoing studies and planned projects, proposals for the solutions are presented. As a result of the obtained measurement data, it has been observed that the pollution occuring because of the feeding streams of Haliç, must have been stopped or decreased to desired levels as soon as possible.