Türkiye'deki proje yönetim firmalarının CMAA standardı sözleşme uygulaması açısından değerlendirilmesi
Evaluation of project management companies in Turkey by contract management according to CMAA standard
  1. Tez No: 296971
  2. Yazar: SEDA CÖMERTPAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜVEN ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sözleşme yönetimi, CMAA, proje yönetim firmaları, proje yönetim standartları, inşaat sektörü, Contract administration, CMAA, project management companies, project management standards, construction industry
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
İnşaat sektörü, tüm dünyada ülke ekonomilerinin önemli bir payını oluşturmaktadır. Farklı üretim tiplerinin eş zamanlı uygulandığı bir sektör olan inşaat sektörü, seri üretim, piyasa için üretim ve mal sahibi için üretim gibi, proje tipi üretimin söz konusu olduğu bir sektördür. Ayrıca, karmaşık yapılı heterojen bir sektör olan inşaat sektöründe, risk faktörü çok yüksektir. İnşaat projelerinin beklenen süre, maliyet ve kalitede başarıyla tamamlanabilmesi için, yüksek risk faktörünü en aza indirgemek gerekir. İnşaat projelerinde başarı sürecindeki ilk adım, detaylı ürün tanımının yapıldığı hukuki bir sözleşme ile katılımcıların bir araya gelmesidir. İnşaat sözleşmelerinde ürün tanımı sözleşme dokümanları ile yapılmaktadır. Sözleşmelerin doğru ve tarafsız bir şekilde düzenlenmesi, yorumlanması ve uygulanması profesyonel bir yönetim sürecini gerektirmektedir. Bu süreç, ?Sözleşme Yönetimi? sürecidir. Sözleşme yönetiminin amacı, projenin en az sapmayla ve olabildiğince sözleşme dokümanlarına uygun olarak tamamlanmasını sağlamaktır.Günümüzde inşaat sektöründe başarılı bir üretimin, mevcut kaynakların etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayacak bütünleşik bir proje yönetim anlayışı ile mümkün olduğu bilinmektedir. Sözleşme yönetimi, proje yönetiminden bağımsız bir süreç olmayıp, proje yönetiminin uygulanmasına bağlıdır.Bu tez çalışmasının amacı, inşaat sektöründe sözleşme yönetimin önemine dikkat çekmek ve inşaat projelerinin başarılı bir şekilde tamamlanmasında sözleşme yönetiminin rolünü belirlemektir. Türkiye'de inşaat sektöründe sözleşme yönetiminin uygulama yeterliliğinin tespit edilmesi amacıyla, Türkiye'deki proje yönetim firmalarının hazırlanan anket çalışmasına katılması sağlanmıştır. Bu firmaların CMAA'in yayımladığı ?İnşaat (Proje) Yönetiminin Hizmet ve Uygulama Standardı?na göre sözleşme uygulaması açısından değerlendirilerek, projenin başlangıcından bitimine kadar ele alınan tüm evrelerinde, sözleşme yönetimi sürecini etkili kullanıp kullanmadıkları incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular ve değerlendirmelere tez çalışmasında yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today?s world construction industry is an important part of economies of countries all around the world, as it affects the wide range of markets. Different production types can be applied at the same time in construction industry, which includes the production for project type, such as sequence production, production for market and production for owner. Furthermore, there is a highly risk factor because construction industry is a complex and heterogeneous sector. To complete the construction projects within expected time, cost and quality limits, the risk factor should be reduced. Construction contract is a mutually binding legal agreement that obligates the contractor to provide the specified products, services and obligates the owner to pay the contractor. These contracts define the product by contract documents. Fair preparation, interpretation and application of these documents require an administration process. This process is ?Contract Administration?. The aim of construction administration is ensuring the completion of project with minimum deviation from contract requirements.Today we know that using resources of a project efficiently for a successful production can be ensured by applying an integrated project management. Contract administration is a process of a project management and performing contract administration relies up on project management.The aim of this study is to point to contract administration in construction industry and to determine the role of the contract administration for the successful completion of the construction projects. For this purpose, the project management companies in Turkey were provided to participate to the survey application and the usage of effective contract administration process was analyzed according to the ?Standard Construction Management Services and Practice? published by CMAA, by evaluating the contract implementation at all phases from the beginning to the end of the project taken into consideration. The results and evaluations which were gained in inquiries are given way to in the thesis studies.