Biyodizel üretimine uygun Türkiye'de yetişen ve yetişebilecek bitkilerin ve biyodizel teknolojilerinin belirlenmesi
Determination of biodiesel plants that are native to Turkey for biodiesel production and identification of appropriate production technologies
  1. Tez No: 297033
  2. Yazar: MEHMET KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Z. DÜRİYE BİLGE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif yakıt, biyodizel, biyodizel üretim teknolojileri, yağ bitkileri, Alternative fuels, biodiesel, biodiesel production technology, oil plants
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Son yıllarda kullanılan konvansiyonel enerji kaynaklan rezervleri azalmakta olduğu ve petrol rezervlerinin yakın bir gelecekte tükeneceği bilinmektedir. Hızla artan nüfus ve endüstrileşme, dünya enerji tüketiminde artışa yol açmakta, bunun sonucu olarak da enerji açısından yeni ve acil önlemlerin alınması zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Bilinen kaynakların rasyonel kullanımı ve yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesi bu önlemlerin başında gelir. Bu kaynaklar arasında biyokütle (biyomass) en büyük potansiyellerden biridir. Biyokütle kökenli en önemli alternatif yakıt, dizel motorlar için üretilen ve biyodizeldir.Dizel yakıtları birçok alanda kullanılmakta ve ülke ekonomisinde önemli bir yer teşkil etmektedir. Biyodizel, dizel motorları için, bitkisel ve hayvansal yağlar gibi yenilenebilir kaynaklardan üretilebilen alternatif bir yakıttır. Ayrıca toksik olmayan, doğada kolay bozulabilen, çevreci bir yakıttır.Tezin ilk aşamasında ideal biyodizel üretimi için bitkilerde bulunması istenen fiziksel ve kimyasal özellikler saptanmış ve bu özellikler bazında Türkiye'deki aday biyodizel bitkileri saptanmıştır. Bu bitkilerin florasını çıkarmak, yetiştirme şartları ve bitkisel yağlardan biyodizel elde etmek için yağlarda aranılan özellikler, ülkemizde yetişen yağlı bitkilerin miktarları ve üretim alanlarının belirlenmiştir. Ayrıntılı bir literatür çalışması sonucu, biyodizel üretimi için önde gelen teknolojiler belirlenmiş ve bitki özellikleri bazında sınıflandırılmışlardır. Daha sonra, Türkiye'de biyodizel üretimi için bir SWOT analizi yapılmış, Ülkemizin bu alandaki avantajları ve zayıf yönleri belirlenmiştir. Olanaklar ve tehditlerde çalışmada yer almıştır. Tezin son aşamasında bir model geliştirilmiştir. Bu model, ilk adımda herhangi bir bitkinin büyük miktarlarda Türkiye'de üretilip üretilemeyeceğini, ikinci adımda ise biyodizel için üretime uygun olup olmadığını test etmektedir. Uygun bulunan bitkiler, kimyasal özellikleri çerçevesinde değerlendirilmekte ve en son aşamada biyodizel üretimine uygun olanlar için, özelliklerine en uygun üretim teknolojisi seçilmektedir
Özet (Çeviri)
It is indicated that reserves of conventional energy sources used in recent years has been decreasing and oil reserves will be exhausted in the near future. Rapidly increasing population and industrialization has led to an increase in world energy consumption, as a result of this, the necessity of taking new and urgent measures in terms of energy is emerging. Evaluation of new and renewable energy resources and using known resources in the best way is premier ones. Among these sources, biomass is one of the greatest potential. The most important alternative biomass-based fuel is produced for diesel engines and named as biodiesel.Diesel fuels are used in many areas and play a significant role in the national economy. Biodiesel for diesel engines is an alternative fuel which can be produced from renewable sources such as vegetable and animal fats. Moreover it is a non-toxic, easily biodegradable in nature and green fuel.In this thesis, it is aimed that the determination of biofuel sources, the examination of fatty acids, the standardization of biodiesel fuel and heating fuel, the researching of advantages and disadvantages, the biodiesel production methods and technological developments, the revealing the flora of the plants used for obtaining biodiesel, the cultivating conditions and the desired properties of oils to get biodiesel from vegetable oils, the amount of the oil crops growing and having capability of growing in our country, the production areas, the usage areas, the crucial, agricultural, physical and chemical properties and the ester structures of the plant desired to use as a fuel. A plant that requested for use as a fuel, it?s agricultural specifications, uses, the physical and chemical properties, manufacturing technologies and manufacturing standards were determined and to tried for modelling.