Sinema ve sinema mekanlarının tarihsel gelişimi ve İstanbul ilinde yer alan sinema mekanlarının incelenmesi: Alışveriş merkezleri üzerine değerlendirme çalışması
Historical development of cinema and cinema halls and investigation of cinema halls in Istanbul: An assessment study on shopping malls
- Tez No: 297032
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA TÖNÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sinema, sinema seyir mekanı, sinema salonu, alışveriş merkezi, Cinema, movie theater, cinema hall, shopping mall
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Teknolojinin gelişimi ve toplumsal olayların etkisi, sinemanın icadını ve dönemsel olarak gelişimini sağlamıştır. Sinema seyir mekanları da sinemanın dönemsel gelişimine bağlı olarak ortaya çıkmıştır ve gelişmiştir. Mekansal anlamdaki gelişmeler, sinemanın gelişimi ve toplumların sinemaya yaklaşımları ile birebir ilişki kurmuştur. Günümüze gelindiğinde, çağın gerektirdiği koşullarda sinema salonlarının tasarlandığı ve alışveriş merkezlerinde konumlandıkları görülmektedir.Tez çalışmasının birinci bölümünde, çalışmanın amacı, kapsamı ve yöntemi verilmiştir.İkinci bölümde, film, sinema, sinema türleri ve sinema seyir mekanı kavramları çalışmada yer alan ana kavramlar oldukları için açıklanmıştır.Çalışmanın üçüncü bölümünde, sinemanın, dünyada teknolojik ve toplumsal gelişmelere bağlı olarak gerçekleşen dönemsel gelişimi ve sinemanın dönemsel gelişimiyle gelişme gösteren sinema seyir mekanları incelenmiştir. Ayrıca, sinema ve sinema seyir mekanlarının Türkiye'deki gelişimi incelenmiştir.Dördüncü bölümde, İstanbul ilinde sinema ve sinema seyir mekanlarının tarihsel gelişimi ve sinema seyir mekanlarının dönemsel özelliklere göre konumlandıkları bölgeler incelenmiştir.Beşinci bölümde, Zincirlikuyu-Maslak ticaret ve kültür aksı ile bu aks üzerinde çalışma alanı olarak seçilen 4 alışveriş merkezi tanıtılmıştır. Alan çalışmasında yapılan anket soruları değerlendirilerek, çalışmaya ait bulgular verilmiştir.Son bölümde, tez çalışmasına ait bulgular ortaya konmuştur. Alışveriş merkezlerinde yer alan sinema seyir mekanlarının tercih edilme nedenleri üzerinden; İstiklal Caddesi gibi geçmişte oldukça fazla sayıda sinema seyir mekanını barındıran geleneksel kültür ve ticaret akslarını yeniden yaşatmak için, durum tespiti yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The effects of technological development and social events provided the invention and development of cinema as periodically. Movie theaters have emerged and developed due to the development of cinema. Developments in the spatial sense associated with improvement of cinema and societies approaches to cinema. Today, it is seen that the cinema halls are designed as circumstances required by the age and almost all of them are located in shopping malls.At the first part of the thesis study, purpose of the study, scope of the study and method of the study are defined.At the second, movie, cinema, genres of the movie and movie theaters are explained as the main concepts of the study.At the third part of the study, the periodic development of cinema depending on the technological and social developments in the world and the development of movie theaters depending on the improvement of cinema are examined. In addition, the changes occured in the past decades development of cinema and cinema halls are investigated in Turkey.At the fourth part, the historical development of cinema and movie theaters in Istanbul and zones locations of movie theaters in Istanbul according to the periodic features are mentioned.At the fifth part, Zincirlikuyu-Maslak trade and culture axis and 4 shopping malls, which were selected on the axis as the study area, are presented. The survey questions of the study were assessed and the results of the study are given.At the last part, the results of the thesis study are given. The reasons why people prefer to movie theaters in shopping malls that were determined; the current situation are detected to provide again the traditional culture and trade axes such as İstiklal Caddesi, which had too many movie theaters in the past.