Geri kazanılmış agrega ile üretilen polipropilen lif katkılı betonların özellikleri
Properties of concrete containing polypropylene fiber produced with recycled aggregate
- Tez No: 297077
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beton, sürdürülebilirlik, geri dönüşüm, geri kazanılmış agrega, fiziksel ve mekanik özellikler, granüle yüksek fırın cürufu, polipropilen lif, Concrete, sustainability, recycling, recycled aggregates, physical and mechanical properties, granulated blast furnace slag, polypropylene fiber
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Doğal kaynaklarımız dünya nüfusunun artması ve tüketim alışkanlıklarının değişmesi nedeni ile her geçen gün azalmaktadır. Dikkatlice kullanılmadığı takdirde bir gün bu kaynakların tükeneceği şüphesizdir. Kaynakların sınırlı olduğu, tüketimin hızla arttığı dünyamızda son yıllarda üzerine ehemmiyet verilen konulardan biriside geri dönüşümdür.Katı atıkların önemli bir bölümünü oluşturan yapısal inşaat atıklarının geri dönüşümü, çevreye verilen zararları azaltacağı gibi büyük şehirlerde doğal agrega kaynaklarının şehir merkezlerinden çok uzak olmasından dolayı nakliye masraflarının yanında, nakliye sırasında harcanan iş ve zaman kaybını da azaltacaktır.Geri kazanımlı agreganın beton içinde ağırlıklı olarak kullanımı, İkinci Dünya Savaşı sırasında tahrip edilen bina yıkıntılarından yararlanılması ile başlamış, bu yoğun kullanım daha sonraki yıllar içerisinde azalmıştır. Dünyada enerji tasarrufu ve çevreyi korumaya yönelik olarak geliştirilen sürdürülebilirlik kavramı ile birlikte, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere geri kazanılmış agreganın beton sektöründe yeniden kullanılmaya başladığı ve kullanım oranının arttığı görülmektedir.Ülkemizde konut inşaat sektörünün büyüklüğü ve kalite denetiminin yetersiz olduğu dikkate alındığında, bu yapıların gelecekteki rehabilitasyon ve yıkım çalışmaları sırasında çıkacak betonların değerlendirilmesi için geri kazanılmış agrega sektörünün ülkemizde de kurulması gereği ortaya çıkmaktadır.İnşaat sektöründe arzu edilen kaliteli iri agreganın sürekli bir şekilde temini açısından, İstanbul ve benzeri büyük kentler agrega temini için yeni çözümler üretmek zorundadır. Bu çözümlerin başında, hizmet ömrünü tamamlamış binaların ve alt yapıların yıkılmasıyla ortaya çıkan molozların, bina artıklarının kullanılmasıdır. Belçika, Danimarka, İspanya ve Japonya gibi ülkelerde, inşaat atık molozlarının beton endüstrisinde iri agrega ve ince agrega olarak kullanılması gündeme gelmektedir. Bina molozlarından sağlanacak agrega ve diğer malzemeler çevre problemlerini ortadan kaldırmaya yardım ederken, agrega üretimi sırasında kullanılan enerji tüketiminin (kırma, eleme, nakliye) önemli ölçüde azalması bakımından da önem kazanmaktadır.İnşaat moloz atıklarının beton üretiminde kullanılabilirliğinin araştırıldığı bu çalışmada, doğal agrega ile üretilen geleneksel betonda kullanılan iri agrega, inşaat moloz atıklarından elde edilen iri agrega ile %0, %50 ve %100 oranlarında yer değiştirilerek beton/betonarme numuneler üretilmiştir. Betonun fiziksel ve mekanik özelliklerini iyileştirmek amacıyla mineral katkı olarak öğütülmüş granüle yüksek fırın cürufu (ÖGYFC) %0, %15, %30 oranında çimento ile yer değiştirilerek ve hacimce %0.1 oranında polipropilen lifli ve lifsiz beton serileri üretilmiştir.Yukarıda özetlenen bilgiler ışığında, atık betonlardan elde edilecek geri kazanılmış agregalar, granüle yüksek fırın cürufu ve polipropilen lifler kullanılarak deneysel çalışma yapılmış, geri kazanılmış agregaların beton sektöründe yeniden kullanılabilirliği beton ve betonarme numuneler üzerinde gerçekleştirilecek fiziksel ve mekanik deneyler ile araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Natural resources and consumption patterns change due to increasing world population is decreasing with each passing day. These resources will be consumed in the future, if not used carefully. Resources are limited, consumption increased rapidly in recent years in the world on the importance given to the recycling of one of the subjects.Solid waste represents a significant portion of structural construction waste recycling, as will reduce damage to the environment, because of the natural aggregate resources far from downtown areas in large cities shipping charges, will reduce the loss of work and time spent in transit as well.Mainly in the use of concrete recycled aggregate recovery, benefiting from the ruins of buildings destroyed during the Second World War started with this intensive use has decreased in subsequent years. It was seen that developed world, energy saving and environmental protection along with the concept of sustainability, especially in European countries restarted to use recycled aggregate in concrete industry and the utilization rate increased again.Residential construction sector in our country is insufficient given the size and quality control, rehabilitation and demolition of these structures during the course of the future will be recycled concrete aggregate for the evaluation of emerging industry in our country due to the establishment.Construction sector as a continuous supply of desired quality in terms of massive aggregate, Istanbul and other large cities have to produce new solutions for the supply of aggregates.At the beginning of these solutions, the service life of buildings completed and the resulting collapse of sub-structures, debris, waste is the use of the building. Belgium, Denmark, Spain and countries such as Japan, in the concrete industry, waste concrete rubble as massive aggregate and fine aggregate comes into use. Aggregates and other building materials will be provided while helping to eliminate environmental problems, energy consumption is used during the production of aggregates (crushing, screening, transportation) to decline significantly in terms of importance.This study investigated the usability of the production of concrete construction debris waste, produced with natural aggregates used in conventional coarse aggregate in concrete, construction debris and waste from the coarse aggregate 0%, 50% and 100% by changing the ratio of concrete/reinforced concrete samples were produced. In order to improve the physical and mechanical properties of concrete with ground granulated blast furnace slag as a mineral additive 0%, 15%, 30% of cement replaced, by volume, about 0.1% polypropylene fiber and lint-free series is made of concrete.Light of the information outlined above, to be obtained from waste recycled aggregates concretes, granulated blast furnace slag, and to do experimental work using polypropylene fibers, recycled aggregates, concrete and reinforced concrete sector, the availability of re-samples will be investigated by means of tests carried out on the physical and mechanical.