Güneş enerjili düz toplaçların (Pv) yapı öğesi olarak mimaride kullanım olanakları-bir örnek oluşturma ve değerlendirme
Use of solar collectors (Pv) as an integrated part of building in architecture- creation and evaluation of a sample
  1. Tez No: 297081
  2. Yazar: BAHAR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. MÜJGAN ŞEREFHANOĞLU SÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Mimarlık, Mühendislik Bilimleri, Energy, Architecture, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir yapı tasarımı, güneş enerjili etken sistemler, Pv sistemler, yapı bütünleşik Pv sistemler, Sustainable building design, solar active systems, Pv systems, building integrated Pv systems
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Dünyada küresel çevre sorunlarının yadsınamaz oranda artmasıyla birlikte sürdürülebilirlik yaklaşımı ön plana çıkmış, yapı sektöründe de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı önem kazanmıştır.Sürdürülebilir yapı tasarımında, yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı konusunda, güneş enerjisinden etken yararlanma sistemleri önemli bir yer tutmaktadır. Ancak, etken sistem tasarımında toplaç alanlarının yapıya sonradan eklenmesi mimaride estetik açıdan kötü görünümlere yol açmaktadır. Toplaç alanlarının tasarım sürecinde mimariyle bir arada ve bütünlük içinde ele alınmasıyla, bu kötü görünümler önlenerek estetik ve ekonomik açıdan daha iyi çözümlere ulaşmak mümkün olmaktadır. Gelişen teknolojiyle beraber, mimariyle bütünleşen toplaç alanlarının, enerji üretiminin yanı sıra yapı öğesi görevini de üstlendiği örnekler yaygınlaşmaktadır.Bu çalışmada, güneş enerjili etken sistemlerden Pv sistemlerin yapı öğesi olarak mimaride kullanım olanakları incelenmiştir.Tez çalışmasının birinci bölümünde, çalışmanın amacı ve kapsamı açıklanmıştır.Çalışmanın ikinci bölümünde, yenilenebilir enerji kaynakları, bu kaynaklardan biri olan güneş enerjisi ve Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeli anlatılmıştır.Üçüncü bölümde, mimaride güneş enerjisinden yararlanmada edilgen ve etken sistemler açıklanmış, çalışmanın temel konusu olan güneş enerjili etken sistemlerin üzerinde durulmuştur.Dördüncü bölümde, yapı bütünleşik Pv sistemler ve tasarım kriterleri incelenmiştir.Beşinci bölümde, Pv sistemlerin yapı öğesi olarak kullanıldığı uygulanmış örneklere yer verilmiştir.Altıncı bölümde, bir örnek üzerinde yapı bütünleşik Pv sistem oluşturularak incelenmiştir.Son bölümde ise çalışmayla elde edilen sonuçlar ve öneriler sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the undeniable increase in global environmental problems on earth , sustainability approach arose and use of renewable energy resources gained importance also in construction sector.In sustainable building design, solar active systems is an important way to use renewable energy resources. However, while designing solar active systems, attaching Pv areas to building subsequently causes visually unesthetic results. By integrating Pv areas with architecture during design process, it is possible to reach more estethic and economic solutions. With developing technology, the samples became common where Pv areas integrated with architecture are also used as a construction element as well as energy production.In this study, use of Pv systems which is a solar active system as an integrated part of architecture is examined.In the first part of thesis study, the aim and content of the study is explained.In the second part of the study, renewable energy resources, solar energy as one of these resources and solar energy potential of Turkey is represented.In the third part of the study, passive and active systems is explained which is used to benefit solar energy in architecture, solar active systems is emphasized which is the basic issue of this study.In the fourth part, building integrated Pv systems and design criteria of these systems is examined.In the fifth part, there are aplied samples where Pv systems are used as an integrated part of the building.In the sixth part, an analysis is made by designing a building integrated Pv system on a sample.Finally, results obtained from this study and suggestions are listed.