Rol modellerinde kural motorlarının kullanılması
Using of rule engines with role models
- Tez No: 297167
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUNUS EMRE SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Rol modelleri, kural motorları, Jawiro, Drools, Role Models, rule engines, Jawiro, Drools
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Yazılım dünyasında yaygın kabul gören Nesneye Yönelik Programlama (NYP) yaklaşımında, varlıklar ayrı sınıflarla temsil edilmektedirler ve varlıkların programın yaşam döngüsü boyunca sınıflarını değiştirme gibi bir durumları söz konusu değildir. Bu yüzden durağan sistemlerin nesneye yönelik programlama ile modellenmesi uygundur. Fakat günümüz sistemlerinin dinamik bir yapıya sahip olduğu için NYP gerçek hayattaki ihtiyaçları karşılamakta yeterli olamamaktadır. Rol modelleri tam bu noktada devreye girerek gerçek yaşamdaki sistemleri modelleme konusunda bir düzenleme önermiştir. Fakat rol modelleri kullanılarak hazırlanmış bir uygulamada alana özgü kısıtlar veya diğer bir ismiyle kurallar yazılması gerektiği zaman kuralların farklı sınıflara bölünüp dağıtılması da gerekecektir. Kuşkusuz kuralların uygulama içerisindeki bu denli dağılmışlığı yönetimini zorlaştıracaktır. Bu tez çalışmasının amacı da, rol modelleri kullanılarak yazılan programlarda, alana özgü iş kurallarının, iş analistleri tarafından kodlanabilecek kadar basit bir sözdizimi ile ifade edilebilmesi ve kuralların tek bir yerde toplanarak yönetiminin daha efektif bir hale getirilmesidir.
Özet (Çeviri)
Many programming approach are accepted by the world of software and they have already been used by the lots of software projects being live. One of the most popular programming approaches is Object Oriented Programming (OOP). In OOP, assets are represented by separate classes and these assets can?t change their classes throughout their life cycle. Therefore OOP is suitable for modeling of static systems. But today?s systems have a dynamical structure that OOP is not enough to meet the needs of these systems. Role models propose a solution to the modeling of dynamic systems. In contrast, when you need to write domain-specific constraints, you will have to divide the rules into distributed classes. Of course in the application it is hard to manage such a complexity. The aim of this thesis is expressing of domain-specific rules such a simple syntax that it can be witten by business analysts and collecting rules in one place to make more effective management.