2-parametreli düzlemsel hareketler
2-parameter planar motions
  1. Tez No: 297190
  2. Yazar: FERDANE YEŞİLTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİM YÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Düzlemsel hareketler, kutup ekseni, doğru yoğunluğu, eğri elementi, hareketin destek fonksiyonu, esas- hareketi, Planar motions, the polar axis, density of the line, the curve element, the support function of the movement, the main- motion
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma altı bölümden oluşmaktadır.Birinci bölüm, giriş kısmına ayrıldı.İkinci bölümde, tez için gerekli temel kavramlar verildi.Üçüncü bölümde, bir ?t? zaman parametresine bağlı olarak 1-parametreli düzlemsel hareketler ifade edildi. Hareketin türev denklemleri, hızları, pol noktaları ve zarf eğrileri verildi.Dördüncü bölümde, 1-parametreli hareketler için hareketli koordinat sistemi ile ilgili kavramlar aktarıldı.Beşinci bölümde, 1-parametreli hareketlerin kompleks sayılarla ifadesine yer verildi.Son bölümde ise hareketin ?t? parametresi yerine ? ? gibi iki parametreye sahip olması durumu incelenerek 2-parametreli düzlemsel hareketler ile ilgili kavramlar verildi. Özel olarak hareketin ikinci parametresi de ilk parametreye bağlı bir fonksiyon olarak kabul edildiğinde 2-parametreli hareketlerden 1-parametreli hareketler elde edildi ve bu hareket ile ilgili bazı teoremlerle verildi. Ayrıca,?2-parametreli hareketlerin kutup eksenleri,?Eğri çizici noktaları,?Kutup eksenleri dönüşümünün yoğunluk değişmezliği,?Doğru yoğunluğunun sıfır olma durumu,?Doğru dönüşümünün bilinmesi ile hareketincelendi. Buna ek olarak son bölümde,?2-parametreli hareketlerin destek fonksiyonuverildi. Ayrıca,?Normlanmış izafe sistemi,?Esas- hareketiincelenmiş olup, bunlara bağlı bazı teoremler ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study consists of six parts.The first part of the study serves as an introduction.The second part presents the basic concepts used throughout the thesis.The third section accounts for 1-parameter plane motions depending on a ?t? time parameter while supplying derivative equations, speeds, pole points and envelope curves of motion, as well.The fourth part given concepts as to the moving coordinate system, for 1-parameter motions.The fifth part expresses 1-parameter motion with complex numbers.The last part provides concepts about 2-parameter plane motions, studying the motion having two parameters as ? ? instead of the ?t? parameter of motion. Given that the second parameter is a function depending on the first parameter, 1-parameter motions have been obtained from 2-parameter motions. Some theories relating this motion have also been introduced. Besides,?Polar axes of 2-parameter motions,?Curve plotter points,?The density invariance of polar axes transformation,?The situation of the density of the line zero,?Motion with given of the line transformationhave been studied. In addition, in the last part?Support function of 2-parameter motions is given.Furthermore,?Normed coordinate system,?The Main- motionhave been studied and related theories have been presented.