Lateral epikondilitin konservatif tedavisinde farklı bantlama yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of different taping methods in conservative treatment of lateral epicondylitis
- Tez No: 297237
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN BEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Lateral epikondilit, fizyoterapi, atletik bant, kinezyo bant, Lateral epicondylitis, physiotherapy, athletic tape, kinesio tape
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protez-Ortez-Biyomekanik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Lateral epikondilitin konservatif tedavisinde farklı bantlama yöntemlerinin karşılaştırılması. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Protez Ortez Biyomekani Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2011. Çalışmamızın amacı lateral epikondilit hastalarında yoğun konvansiyonel fizik tedaviye ek olarak uygulanan kinezyo bantlamanın ve atletik bantlamanın, ağrı, kas kuvveti, kavrama kuvveti, çimdikleyici kuvvet ve fonksiyonel duruma etkisini araştırmaktır. Çalışmaya yaşları 18 ile 60 yaş arasında değişen 50 hasta dahil edildi. Hastalar 25'er kişilik 2 gruba ayrıldı. Her iki gruba da yoğun konvansiyonel fizik tedavi uygulamaları; coldpack, TENS, transvers derin friksiyon masajı uygulanmış ve ev egzersiz programı önerildi. Farklı olarak bir gruba kinezyo bantlama, diğer gruba atletik bantlama uygulandı. Hastaların hepsine tedavi öncesinde ve tedavi sonrasında görsel analog skalası (GAS), izokinetik ölçüm, jamar ve pinchmetre ile değerlendirme yapılıp, DASH anketi ve Verhaar değerlendirme skalası uygulandı. Gruplar arası farklılıklar için Mann Whitney U, bağımsız gruplar için t testi kullanıldı. Atletik bantlama ve kinezyo bantlama grupları arasında tedavi sonrasında ağrı skalaları açısından fark olmadığı gözlendi. (p>0.05). 60 ? /sn ve 120 ? /sn'lik hızlarda fleksiyonda ve ekstansiyonda kaydedilen izokinetik değerlerde, istatistiksel olarak fark çıkmadı (p>0.05). Maksimum kavrama kuvvetinde anlamlı bir fark olmadığı (p>0.05), ancak çimdikleme kuvvetinde atletik bant lehine anlamlı fark olduğu saptandı (p0.05). Bu çalışmada konservatif tedaviye ek olarak uygulanan iki bantlama yönteminde de tedavi öncesinde ve sonrasında istatistiksel olarak fark bulundu (p0.05). Atletik bantlamada çimdikleme kuvveti kinezyo bantlamaya göre daha iyi bulundu. Çalışma, lateral epikondilit hastalarında uygulanacak bu tedavi yöntemlerinin birbirine alternatif oluşturabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Comparison of different taping methods in conservative treatment of lateral epicondylitis. Hacettepe Univesity Enstitute of Health Sciences, Prosthetic Orthotics Biomechanics, Master Thesis, Ankara 2011. The purpose of our study was to compare the affects of pain, muscle strength, grip strength pinch strength and functional status of kinesio tape and athletic tape applied additionally to intensive convensionel physiotherapy and exercise in lateral epicondylitis. 50 patients ranging between age of 18 to 60 years were included the study. Patients divided into 2 groups of 25 subjects. Intensive conventional physical therapy practices; coldpack, TENS, transfers deep friction massage was applied to boths groups of and home exercise program advised. Before treatment and after treatment, all the patients? GAS, isokinetic measurement, with Jamar and pinchmetre were reviewed, the DASH questionnaire and Verhaar rating scale were applied. For differences between groups, Mann-Whitney U and for independent groups t tests were used. No difference was observed between the groups of athletic taping and kinesio taping after treatment in terms of pain scales. At the speed of 60 ? /sec. and 120 ? /sec. no difference was seen statistically in the isokinetic values recorded. However there was no significant difference in maksimum grip strength (p>0.05), there was significant difference in pincing strength (p0.05). In this study, statistically significant difference before and after treatment was found in both of the two taping methods used in addition to conservative treatment (p0.05). Pinching strength in the athletic taping was found beter than kinesio taping. This study shows that treatment methods which will be applied to the patients of lateral epicondylitis may form alternative choices for each other.