Gebe kadınlarda kilo alım düzeyinin gestasyonel diyabeti oluşturma riski üzerine etkisi
The effect of weight gain during pregnancy on development of gestational diabetes mellitus
  1. Tez No: 297279
  2. Yazar: ŞEFİKA AYDIN SELÇUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ AÇKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diyabet, Gebelikte İnsülin Direnci, Gebelikte Ağırlık Artışı, Gestational Diabetes Mellitus, İnsulin Resistance during Pregnancy, Weight Gain during Pregnancy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Gestasyonel Diabetes Mellitus (GDM), gebelikte başlayan ve tanısı ilk kez gebelikte konulan karbonhidrat intoleransıdır. GDM'de kan glikoz düzeylerinin bozulması komplikasyon gelişimine neden olmaktadır. GDM tanısı zamanında koyularak, gebenin uygun şekilde izlenmesi halinde anne ve fetusa ait komplikasyonların önemli ölçüde azaldığı bilinmektedir. Bu çalışmadaki amaç GDM gelişiminde rol oynayan prognostik faktörlerin incelenmesidir.Çalışma 2010-2011 yılları arasında Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümüne başvuran ve araştırmaya katılmayı kabul eden gestasyonel diyabet tanısı almış 76 gebe (çalışma grubu) ve gestasyonel diyabeti olmayan 74 gebe (kontrol grubu) olmak üzere toplam 150 gebe dahil edilmiştir. Çalışma ve kontrol grubundaki gebelerin; demografik ve klinik verileri, beslenme alışkanlıkları, gebelik başlangıcındaki vücut ağırlığı, BKİ, ikinci trimester sonu ve gebelik sonuna kadar aldıkları ağırlık araştırılmış iki grup karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Verilerin istatistiksel değerlendirmesi SPSS 11.0 paket programı ile (SPSS for Windows, 11,0, SPSS Inc., USA) yapılmıştır. Çalışma ve kontrol gruplarının karşılaştırılmasında Student's t-test, Ki-kare testi, binominal lojistik regresyon analizi uygulanmıştır. p< 0.05 anlamlılık düzeyi olarak kabul edilmiştir.Bulgular değerlendirildiğinde; iki grup arasında yaş, ailede diyabet ve obezite öyküsü varlığı, başlangıç beden kitle indeksi ve vücut ağırlığı, ara öğün alışkanlığı ve ikinci trimester sonuna kadar geçen sürede alınan toplam ağırlık açısından istatistiksel olarak anlamlı faklılık saptanmıştır. Binominal logistik regresyon analizinde yaş ve BKİ arttıkça GDM gelişimi arasında pozitif ilişkinin varlığı gözlenmiştir.Belirtilen risk faktörlerinden gebeliğe başlangıç ağırlığı ve BKİ, gebelikte ikinci trimester sonuna kadar alınan ağırlık ve ara öğün alışkanlıkları önlenebilir risk faktörleri olarak bulunmuştur. Anne ve fetus için mortalite ve morbidite riski bulunan GDM gelişim riskini azaltmak amacıyla önlenebilir risk faktörleri açısından gebeler dikkatli ve bilinçli şekilde takip edilmeli ve bu konuda bilinçlendirilmelidirler.
Özet (Çeviri)
GDM is defined as glucose intolerance of variable degree with onset or first recognition during pregnancy. Imparing of glucose regulation cause complications. Early diagnosis and effective treatment therapies prevent the complication related with GDM. We aimed to evaluate the prognostic factors at the development of GDM.This study included 76 pregnant women diagnosed with GDM (patients group)and 74 pregnant women without GDM (control group) at outpatient clinic of Zeynep Kamil Hospital. Control and patients group were asked and compared by means of demographic and clinic data, eating habits, BMI and weight of patients at the onset of the pregnancy, and weight gain at the end of second trimester and pregnancy. Statistical analysis was performed using SPSS 11.0 software..Student?s t test ,chi square tests and binominal logistic regression analyse were performed where appropriate; p:0.05 was accepted as the degree of significance.There was statistically significant difference in terms of age, family history, BMI and weight of patients at the onset of the pregnancy, snacking habits, weight gain at the end of second trimester. Only age and BMİ had a statitically significant relation in terms of development of GDM at binominal logistic regression analyse.BMI and weight at the onset of the pregnancy, snacking habits, weight gain at the end of second trimester were preventable risk factors for GDM. To prevent development of GDM which has morbidity and mortality risk for pregnant women and fetus, pregnant women should be followed up carefully by means of preventable risk factors.