Hemşirelerin yöneticilere duydukları güven ve örgütsel adaletin motivasyon düzeylerine etkisi
The impact of nurses' trust in the managers and of organizational justıce on nurses' level of motivation
  1. Tez No: 297285
  2. Yazar: EBRU KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAKBULE BATMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Örgütsel Güven, Örgütsel Adalet, Motivasyon, Nurse Organizational Trust, Organization Justice, Motivation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışma hemşirelerin yöneticilere duydukları güven ve örgütsel adaletin motivasyon düzeylerine etkisinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini İstanbul Avrupa kıtasında bulunan değişik sağlık kurumlarında çalışan hemşirelerin tümü oluştururken, örneklemi rastgele yöntemle seçilen bir üniversite, bir devlet ve iki özel hastanede çalışan 310 hemşire oluşturdu. Araştırmanın verileri Kasım 2009 ? Mayıs 2010 tarihleri arasında yetkili kurumlardan gerekli izinler alındıktan sonra toplandı. Araştırmada veri toplama aracı olarak Tanıtıcı Bilgi Formu, Yöneticiye Duyulan Güven ve Örgütsel Adalet Algılamalarına İlişkin İfadelerin Yer Aldığı Anket ve Motivasyon Ölçeği kullanıldı. Veriler SPSS 16.0 İstatistik Programı ile analiz edildi. Verilerin analizinde yüzdelik hesaplama, aritmetik ortalama, student-t testi, Oneway Anova testi ki-kare testi, Croanbach alfa katsayısı, Pearson korelasyon testi, kullanıldı. Araştırma sonucunda; araştırmaya katılan hemşirelerin çoğunun 25-34 yaş grubunda (%58,3), lisans mezunu (%52,5 ), meslekte 1-5 yıl arası çalışmakta (% 62,2'si), çalıştığı servisten memnun olduğu (%56,4), 40 saatten fazla çalıştığı ( %56,4 ) ve vardiya (%68,3) şeklinde çalıştığı görüldü. Hemşirelerin çalışılan kurum ile güven (p0.05).
Özet (Çeviri)
This research is prepared to identify and determine the impact of nurses' trust in the managers and of organizational justice on nurses? level of motivation. The scope of the research includes all the nurses from various medical institutions located on the European side of Istanbul, a university chosen arbitrarily for the research and a total of 310 nurses employed in one state hospital and two private hospitals. The data required for this research was gathered with the legal permission of related official authorities during the time period of November 2009 and May 2010. The tools used for gathering the data for the research were Descriptive Information List, Survey for Trust in the Manager, Perception of Organizational Justice, and Scale of Motivation. The data was analyzed with SPPS 16.0 Statistical Software. For the analysis of the data, percentage evaluation, arithmetical average, student-t test, Oneway Anova test, chi-square test, Croanbach alfa coefficient, Pearson Correlation test were used. The outcome of the research shows that most of the nurses who volunteered for the research are between 25 and 34 years old (%58,3), hold a BA (%52,5), have an experience of between 1 and 5 years in their field (% 62,2), are satisfied with the service they are employed in (%56,4), work more than 40 hours ( %56,4 ) and work in shifts (%68,3). It was determined that there was a reasonable statistical difference between the nurses and the medical institutions in terms of trust (p0.05).