Plevral efüzyonların karakterizasyonunda difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme
Diffusion weighted magnetic resonance ımaging in the characterization of pleural effusions
- Tez No: 297326
- Danışmanlar: PROF. DR. CİHAN GÖKTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: ADC, Difüzyon Ağırlıklı Manyetik Rezonans Görüntüleme, plevral efüzyon, ADC, Diffusion Magnetic Resonance Imaging, pleural effusions
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç:Manyetik rezonans ile difüzyon ağırlıklı görüntülemenin (DWI) plevral efüzyonların ayırıcı tanısındaki değerinin araştırılması.Gereç ve Yöntem:Çalışmamız Temmuz 2010-Ağustos 2011 tarihleri arasında farklı klinik endikasyonlar ile toraks, dorsal lomber veya meme MR çekimi yapılmış 30 (otuz) hastada tespit edilmiş plevral efüzyonlarının difüzyon MR ile ADC değerleri hesaplanmıştır. Retrospektif olarak MR difüzyon sonuçları, klinik testler veya torasentez ile plevral analizleri ile karşılaştırılmıştır.Bulgular:30 hastanın plevral sıvılarının 13'ü transuda 17'si eksuda olarak belirlenmiştir. Eksuda vasfındaki sıvıların b: 500 mm²/sn değerli ortalama ADC değeri 3.89 x 10?³ mm²/sn, b: 1000 mm²/sn değerli ortalama ADC değeri 3.56 x 10?³ mm²/sn, transuda vasfındaki sıvıların b: 500 mm²/sn değerli ortalama ADC değeri 4.09 x 10?³ mm²/sn, b: 1000 mm²/sn değerli ortalama ADC değeri 3.93 x 10?³ mm²/sn olarak hesaplanmıştır.Transuda-eksuda ayırımında cut-off (sınır) değer b: 500 mm²/sn için 4.08x10?³mm²/sn kabul edildiğinde %85 duyarlılık ve %88 özgüllük; b: 1000 mm²/sn için 3.71x10?³mm²/sn kabul edildiğinde %100 duyarlılık ve %71 özgüllük göstermiştir.Sonuç:DWI plevral efüzyonların ayırıcı tanısında yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose:To evaluate the value of diffusion-weighted imaging (DWI) in the differential diagnosis of pleural effusions.Materials and Methods:In our retrospective study we include 30 (thirty) patients who had thorax, lumber and breast MR for different clinical indications between July 2010- August 2011 and had pleural effusions. We calculated the ADC values from their retrospective DWI and compared their retrospective pleural effusion analysis.Bulgular:13 patient of 30 patient had transudative, 17 patient of 30 patient had excudative effusions. Mean ADC value with a b factor of 500 mm²/sn was 3.89 x10?³mm²/sn, with a b factor of 1000 mm²/sn was 3.56 x10?³mm²/sn. Mean ADC value with b factor of 500 mm²/sn was 4.09 x10?³mm²/sn, with a b factor of 1000 mm²/sn was 3.93 x10?³mm²/sn.Setting the cut-off value at 4.08 x10?³mm²/sn for b factor of 500 mm²/sn had a sensitivity of %85 and a specifity of %88, setting the cut-off value at 3.71 x10?³mm²/sn for b factor of 1000 mm²/sn had a sensitivity of %100 and specificity of %71 for differentiating transudative from exudative effusions.Conclusion:DWI may help in the differential diagnosis of pleural effusions.