Tüberküloz basillerinin izolasyonunda, identifikasyonunda ve antimikrobiyal direncin saptanmasında bactec mgıt 960 ve bactec 460tb kültür sistemlerinin karşılaştırılması
Comporison of the bactec mgıt 960 and bactec 460tb culture systems for recovery, identification and drug susceptibility testing of mycobacterium tuberculosis
- Tez No: 297327
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ ÖZKÜTÜK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Mycobacterium tuberculosis kompleks, BACTEC MGIT 960, BACTEC 460TB, kültür, identifikasyon, Mycobacterium tuberculosis complex, BACTEC MGIT 960, BACTEC 460TB, culture, identification
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Çalışmada BACTEC MGIT 960 ve BACTEC 460TB kültür sistemlerinin, klinik örneklerden M.tuberculosis kompleks (MTBC) izolasyonu, identifikasyonu ve antitüberküloz ilaç duyarlılık test performanslarının karşılaştırılması amaçlanmıştır.Çalışmaya alınan 694'ü solunum, 372'si solunum yolu dışı olmak üzere toplam 1066 klinik örneğin MGIT 960 ve BACTEC 460TB sisteminde ve Löwenstein-Jensen (LJ) besiyeri kullanılarak yapılan kültürlerinde MTBC izolasyon oranı MGIT 960, BACTEC 460TB ve LJ besiyerinde sırasıyla % 86,5 (n=32), % 83,8 (n=31) ve % 54,0 (n=20) olarak bulunmuştur. Ortalama izolasyon süresi aynı sıra ile 13,7 (5-35) gün, 14,6 (4-26) gün ve 20,7 (12-43) gündür. Kontaminasyon oranları ise % 6,6 ,% 2,6 ve % 7,7 olarak hesaplanmıştır. İdentifikasyon karşılaştırması için 30'u MTBC ve 21'si Tüberküloz Dışı Mikobakteri (TDM) olmak üzere toplam 51 mikobakteri suşunun her iki sistem ile kültür sonrası yapılan identifikasyonlarında TBc ID testi (BD MGIT TBc Identification Test) ve NAP testi (BACTEC NAP TB Differentiation Test) ile tamamı doğru olarak tanımlanmıştır. Elli M.tuberculosis suşunun streptomisin (SM), izoniazid (INH), rifampisin (RIF) ve etambutole (EMB) karşı duyarlılıkları her iki sistemle araştırılmış, duyarlılık test sonuçları arasında uyum SM, INH, RIF ve EMB için sırasıyla %82, %100, %100, %96 bulunmuştur.Sonuç olarak her iki sistem arasında, klinik örnekten MTBC izolasyonu ve identifikasyon performansları yönünden istatistiksel fark olmadığı, ancak BACTEC MGIT 960 sisteminde kontaminasyon oranının anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülmüştür. Duyarlılık açısından ise iki sistem arasında sadece SM sonuçlarının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Comparison of the BACTEC MGIT 960 and BACTEC 460TB culture systems for recovery, identification and drug susceptibility testing of Mycobacterium tuberculosisIn the present study, it was aimed to compare the performances of BACTEC MGIT 960 and BACTEC 460TB culture systems in terms of isolation of M.tuberculosis complex (MTBC) from clinical specimens, identification, and anti-tuberculosis drug susceptibility testing.BACTEC MGIT 960, BACTEC 460TB and Lowenstein-Jensen (LJ) medium culture testing of totally 1066 clinical specimens, 694 respiratory and 372 non-respiratory, which enrolled in the study, yielded MTBC isolation rates of 86.5% (n = 32), 83.8% (n = 31) and 54.0% (n = 20), respectively. The mean detection times for MTBC were 13.7 (5-35) days, 14.6 (4-26) days and 20.7 (12-43) days; the contamination rates were 6.6%, 2.6% and 7.7% respectively, in the same order. In comparison of identification performances, the isolated fifty-one mycobacteria strains, 30 MTBC and 21 nontuberculous mycobacteria (NTM) were tested by using TBc ID test (BD MGIT TBc Identification Test) and the NAP test (BACTEC NAP TB Differentiation test), and consequently all were determined to be identified correctly. Drug susceptibilities of the 50 M.tuberculosis strains against streptomycine (SM), isoniazid (INH), rifampin (RIF) and ethambutol (EMB) were investigated by using both two systems. The compatibility between the susceptibility test results were determined as 82%, 100%, 100%, 96% for SM, INH, RIF and EMB, respectively.In conclusion, no statistical difference was detected in terms of the isolation of MTBC from clinical specimens and identification performances between the two systems; however, contamination rates were noted significantly higher in the BACTEC 960 system. Regarding susceptibility performance, a statistically significant difference was not observed between the two systems, except for SM.