Samsun'da bireylerin erişkin aşıları hakkındaki farkındalıklarının ve mevcut erişkin aşılanma durumlarının tespiti ve değerlendirilmesi
Evaluation of the adults about the awareness and coverage of adult ımmunization in Samsun
  1. Tez No: 297343
  2. Yazar: ERCÜMENT KADIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN YARIŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Erişkin bağışıklama, birinci basamak, bilgi, aile hekimliği, aşılama, Adult immunization, primary care, knowledge, vaccination, family medicine
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Amaç: Erişkin bağışıklama oranlarının düşük olmasında, sağlık sunucuların ve hastaların, bağışıklamanın önemi ve yararları konusunda yeterli bilgi düzeyine sahip olmamaları ve gereken önemi vermemeleri gibi sebepler rol oynamaktadır. Çalışmanın amacı Samsun ilindeki erişkin bireylerin erişkin aşılaması hakkındaki bilgi düzeylerini ve bu aşılarla aşılanma oranları belirlemektir.Gereç ve Yöntem: Mayıs 2009-Mayıs 2010 tarihleri arasında üç farklı aile sağlığı merkezine ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden bireylere yapılandırılmış anket formu doldurulmuştur. Rastgele seçilen haftaların üç günü 18 yaş ve üzerindeki en az 10 hasta, gönüllüler için bilgilendirilmiş olur ardından çalışmaya alınmıştır. Hastalara demografik bilgileri, erişkin aşıları hakkındaki farkındalık durumlarını ve bu aşılarla aşılanma durumlarını içeren sorular yöneltilmiştir. Demografik veriler ve bulgular değerlendirilmiştir.Bulgular: Çalışmaya katılan 586 bireyin 379'u (%64,7) kadın, 207'si (%35,3) erkekti. Katılımcıların 351'i (%59,9) erişkin aşıları hakkında bilgi sahibi olmadığını belirtti. Erişkin aşıları hakkında bilgi sahibi olduğunu belirten bireylerin 86'sı (%36,6) televizyondan, 59'u (%25,1) doktorundan, 54'ü (%23,0) bir yakınından, 25'i basından (%10,6), 20'si (%8,5) broşürlerden, 17'si (%7,2) yardımcı sağlık personelinden bilgi aldığını belirtmiştir. Katılımcıların 333'ü (%56,8) tetanoz, 156'sı (%26,6) influenza, 109'u (%18,6) hepatit B, 13'ü (%2,2) pnömokokal polisakkarit aşılarını en az bir kez yaptırmıştır.Sonuç: Bulgular, bireylerin erişkin bağışıklaması hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığını göstermektedir. Birçok birey aşıların insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinin farkında değildir. Bu nedenle de erişkinlerin büyük çoğunluğu önerilen şekilde aşılanmamaktadır. Bunun için de bireylerin erişkin aşıları hakkında bilgilendirilmesi sağlanmalı ve aile hekimleri erişkin aşılaması konusuna daha fazla özen göstermelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Several reasons account for low adult immunization levels, including inadequate awareness about the importance and benefits of vaccination by health care providers and patients. The goal of this study was to evaluate the knowledge of the adult population about the immunization of adults in primary care settings in Samsun.Material and Method: A structured questionnaire was administered to patients at three different family health centers in Samsun and at Ondokuz Mayis University Hospital Family Medicine Clinic (referral hospital of northern region of Turkey) in May 2009-May2010. Every three day of a randomly selected week a minimum of 10 patients who visited primary care and over 18 years old, were consecutively included the study after the informed consent. The patients were asked about demographic details awareness about adult immunization and immunization history. Demographic data and results were evaluated.Results: Of the 586 patients, 379 (%64.7) were female, 207 (%35.3) were male. Participants who did not know anything about adult immunization were 351 (59.9 %). Participants who have knowledge about adult immunization get information from their television 86 (36.6 %), doctors 59 (25.1 %), people they know 54 (23.0 %), press 25 (10.6 %), leaflets 20 (8.5%), health care providers 17 (7.2 %), respectively. Participants who had been vaccinated in adulthood had tetanus and diphtheria 333 (56.8 %), influenza 156 (26.6 %), hepatitis B 109 (18.6 %), pneumococcal polysaccharide 13 (2.2 %) vaccines once respectively.Conclusion: These results showed that the knowledge of the adult population about adult immunization in primary care settings is insufficient. Many people do not realize the important role vaccines can play in keeping healthy. As a result, most adults are not vaccinated as recommended. For this purpose, the knowledge of the adult population about the immunization of adults should be increased and family physicians must pay more attention on adult immunization.