Hemşirelerin lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel bireylere ilişkin tutumlarının belirlenmesi: Samsun örneği
Determination attitudes of nurses on lesbian, gay, bisexual, and transgender people: The case of Samsun
  1. Tez No: 487460
  2. Yazar: GÜVEN SONER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİRSEN ALTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Homofobi, Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transseksüel, Bisexual, Gay, Homophobia, Nurse, Lesbian, Transsexual
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Samsun'da bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel bireylere ilişkin tutumlarının belirlenmesidir. Materyal ve Metot: Kesitsel tipte olan bu araştırma bir üniversitenin erişkin hastanesinde çalışan 358 hemşire ile 19.12.2016-15.12.2017 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın verileri kişisel bilgi formu ve Hudson ve Ricketts Homofobi Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Ölçekten en düşük 24 en yüksek 144 puan alınmaktadır. Ölçekten alınan yüksek puan homofobik tutum anlamına gelmektedir. Verilerin analizinde Kruskal Wallis, Mann Whitney U testi, Tek Faktör Varyans Analizi, t-testi ve korelasyon kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan hemşirelerin %92,5'i kadındır. Hemşirelerin %5,3'i lise mezunu, %10,6'sı önlisans mezunu, %78,8'i lisans mezunu, %5,3'ü lisansüstü mezunudur. Hemşirelerin Hudson ve Ricketts Homofobi Ölçeği puan ortalaması 111,5±20,7 olarak bulunmuştur. Lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel bireylere bakım vermek istemediğini belirten hemşirelerin bakım vermek isteyen hemşirelere göre; lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel bireylerle iletişim kurmak istemediğini belirten hemşirelerin lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel bireylerle iletişim kurmak istediğini belirten hemşirelere göre daha fazla homofobik olduğu bulunmuştur. Sonuç: Hemşirelerin lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel bireylere yönelik bilgileri ile bu bireylere yönelik tutumları arasında ilişki bulunmuştur. Hemşirelerde homofobik tutumun gelişmemesi için hemşirelik eğitiminde Hemşirelerin lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel bireylerden daha fazla bahsedilebilinir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this research is to determine the attitudes of nurses working in a university hospital in Samsun to lesbian, gay, bisexual and transsexual individuals. Material and Method: This cross-sectional study was conducted with 358 nurses working in an adult university hospital between 19.12.2016 and 12.12.2017. Data from the study were collected using a personal information form and the Hudson and Ricketts Homophobia Scale. The lowest score of the scale is 144 and the highest score is 144. High score from the scale means homophobic attitude. Kruskal Wallis, Mann Whitney U test, Single Factor Variance Analysis, t-test and correlation were used in the analysis of the data. Results: 92.5% of the nurses participating in the study are females. 5,3% of the nurses are high school graduates, 10,6% are associate degree graduates, 78,8% are undergraduate graduates and 5,3% are graduate graduates. The mean score of Hudson and Ricketts Homophobia Scale of nurses was found as 111,5 ± 20,7. According to nurses who want to care for nurses who do not want to give care to lesbian, gay, bisexual, transsexual individuals; nurses who stated that they did not want to communicate with lesbian, gay, bisexual and transgender individuals were found to be more homophobic than nurses who wanted to communicate with lesbian, gay, bisexual and transgender individuals. Conclusions: There was a relationship between nurses' knowledge of lesbian, gay, bisexual and transgender individuals and their attitudes toward these individuals. Nurses may be mentioned more than lesbian, gay, bisexual, transsexual individuals in nursing education in order not to develop homophobic attitude in nurses.