Parkinson hastalığında semptomların başlangıç tarafının otonom bulgulara etkisi
The effect of starting side of parkinson disease on autonomic signs
- Tez No: 297370
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT ÖZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Parkinson hastalığı, otonom bulgu, Parkinson disease, autonomous finding, starting side
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Çelik Susuz, Ç. Parkinson Hastalığında Semptomların Başlangıç Tarafının Otonom Bulgulara Etkisi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2011. Parkinson hastalığı sinsi başlangıçlı ve yavaş progresif seyirli nörodejeneratif bir hastalıktır. Parkinson hastalığı semptomatolojisinde, tipik motor belirtiler kadar, motor olmayan semptomlar da bulunmaktadır. İlk semptom tipik olarak tek ekstremitede unilateral olarak başlar. Bu çalışmadaki birincil amacımız; Parkinson hastalarında semptomların başlangıç tarafının, otonom bulgulara etkisinin olup olmadığını araştırmaktır. İkincil amaçlarımız ise SCOPA-AUT skorlamasının otonomik bozuklukları değerlendirmede yeterli olup olmayacağını kullanılacak olan EKG yöntemleri ışığında ortaya koymak, Parkinson hastalığının UPDRS ve modifiye Hoehn Yahr evrelemesine göre otonom bulguların değişimini saptamak, hastalığın süresi ile otonomik bozuklukların ortaya çıkış zamanı ilişkisini göstermektir. Londra Beyin Bbankası kriterlerine göre idiyopatik Parkinson hastalığı tanısı alan 50 hasta ve 50 sağlıklı gönüllüden oluşan gruplara, SCOPA AUT skorlaması ve derin nefes alıp vermekle ve aniden ayağa kalkmakla kalp hızı değişkenlikleri değerlendirildi. Parkinson hastalığı olan grubun, semptomların başlangıç tarafları, hastalığın süresi, UPDRS ve modifiye Hoehn Yahr evreleri kaydedildi. 25 hastanın semptomların başlangıç tarafı sol, diğer 25 hastanın ise sağ idi. Parkinson hastaları ve sağlıklı gönüllülerin sonuçları karşılaştırıldı. Ayrıca semptomların başlangıç tarafının otonom bulgulara etkisi araştırıldı. Parkinson hastalarında, otonom disfonksiyon bulgularını değerlendiren SCOPA AUT ölçeğinde ve kardiyovasküler otonomik testlerde bozukluklar kontrollere göre daha sık olarak görülmektedir. Semptomların başlangıç tarafı sol olan hasta grubunda UPDRS değerleri daha yüksek olmasına karşın, SCOPA AUT ile derin nefes almaya ve aniden ayağa kalkmaya kalp hızı değişkenliği arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Semptomların başlangıç tarafının otonom bulgulara etkisinin olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Celik Susuz, Ç. The Effect of Starting Side of Parkinson Disease on Autonomic Signs. Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine Department of Neurology Thesis of Specialization on Medical, Eskisehir, 2011. Parkinson disease is a neurodegenerative disease with insidious onset and slow progressive. There are non-motor symptoms in the symptomatology of Parkinson disease as well as typical motor signs. Initial symptom typically starts on single extremity unilaterally. In this study, our primary aim was to investigate whether starting side of symptoms has any effect on autonomic signs in Parkinson patients. Secondary aims were to determine whether SCOPA-AUT scoring is sufficient for assessment of autonomic disorders using ECG methods, to detect the change of autonomic signs according to UPDRS and modified Hoehn Yahr staging and to show a relation between disease duration and the occurrence time of autonomic disorders. The heart rate variability was assessed during deep breathing and suddenly standing up with SCOPA AUT autonomous test in the groups consisted of 50 patients diagnosed as idiopathic Parkinson disease according to London brain bank criteria and 50 healthy voluntaries. The starting side of symptoms, disease duration, UPDRS and modified Hoehn Yahr stages were recorded in group with Parkinson disease. The starting side of symptoms was left in 25 patients and right in 25 patients. Results of Parkinson patients and healthy voluntaries were compared. Also, the effects of starting side of symptoms on autonomous signs were investigated. In patients with Parkinson disease, defects on SCOPA AUT scale which assesses the autonomous dysfunction findings and cardiovascular autonomic tests are more commonly seen compared to the controls. Although UPDRS values were higher in a patient group whose starting side of symptoms is left, no statistically significant difference was found on hearth rate variability between deep breathing and suddenly standing up by SCOPA AUT. No effect of starting side of symptoms was found on autonomous findings.