Doğum şeklinin yenidoğanlarda NT-proBNP düzeylerine etkisi
The effects of the mode of delivery on the levels of NT-proBNP in newborns
- Tez No: 297390
- Danışmanlar: PROF. DR. DİDEM ALİEFENDİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: NT-proBNP, yenidoğan, NSVY, sezaryen, NT-proBNP, newborn, spontaneous delivery, cesarean
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Normal doğum sırasında uterusdaki kontraksiyonların fetal kalp üzerinde akut bir strese sebep olup olmadığı henüz tam olarak bilinmemektedir. Uterus kontraksiyonları sırasında azalan akan akımını kompanze etmek için fetal kardiyak prekoadda artış olduğu, böylece hipoksik stresin engellendiği öne sürülmektedir. Ancak, fizyolojik olarak artmış preloadın kardiyak yük oluşturup oluşturmadığı açık değildir. NT-proBNP ventriküler disfonksiyonda ve kalp yetmezliğine bağlı volüm yüklenmesinde veya asemptomatik kardiyak disfonksiyonda kullanılan bir belirteçtir. Bu çalışmanın amacı sağlıklı term yenidoğanlarda normal doğum veya elektif sezaryenle doğan bebeklerde NT-proBNP düzeyleri arasında fark olup olmadığı araştırmaktı. Çalışmaya antenatal izlemde herhangi bir sorunu olmayan kardiyak patoloji saptanmayan sağlıklı ve term yenidoğanlar (n=56) alındı. Çalışmaya alınan olguların 28'i (%50) normal spontan vajinal yolla (NSVY), 28'i (%50) elektif sezaryen (C/S) ile doğmuştu. Çalışma grubundaki bebekler doğum şekline göre sınıflandırıldı. Her iki gruptan yaşamın ilk saatlerinde NT-proBNP yanısıra, üre, kreatinin, glukoz, ALT, AST, CK-MB, kreatin fosfokinaz, CRP ve hemogram düzeylerine bakılmak için kan örnekleri alındı. NSVY ve C/S ile doğan yenidoğanlar arasında NT-proBNP (p=0,02) hemoglobin (p=0.008), beyaz küre (p=0.04), AST (p=0,02), LDH (p=0,007), CPK (p=0,04) düzeyleri NSVY grubunda daha yüksek idi ve bu yükseklik istatiksel olarak da anlamlı bulundu. Ek olarak, NSVY ile doğan hasta grubunda NT-proBNP düzeyleri ile beyaz küre sayıları (r=0,6 ve p=0,000) arasında pozitif korelasyon saptandı. Bu çalışmanın sonuçları normal spontan vajinal yolla doğan sağlıklı term yyenidoğanlarda NT-proBNP düzeylerinin sezaryen ile doğanlara göre artmış olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
It is stil not known whether the contractions in uterus during spontaneous delivery cause acute stres on foetal heart. It is suggested that during uterus contractions, foetal cardiac preload increases to compansate the decrease the hypoxic stres. However, it is not clear whether physiologically increased preload causes cardiac load. Nt-proBNP is a determiner, used in ventricular dysfunction and in volume load caused by heart failure or in asymptomatic cardiac dysfunction. The aim of this study was to resewarch if there is a difference in the levels of NT-proBNP between spontaneous delivery and elective cesarean section in healthy term newborns.Healthy and term newborns (n=56) who has not any health problems in antenatal observation and who has not any cardiac pathology were included in this study.the 50%of the cases(n=28) were included in the study were born in spontaneous delivery and 50% of the group (n=28) were born i cesarean section.The babies in the study group were classified according to their mode of delivery. For the assay of NT-pro BNP and in addition urea, creatinin, glucose, ALT, AST, CK-MB, creatine phosphocinase, CRP and hemogram, blood samples were taken in the first hours of life from the babies in both groups. There were significant difference in the plasma levels of NT-proBNP (p=0,02) , hemoglobin (p=0,008), white blood cells (p=0,04), AST (p=0,02), LDH (p=0,008) , CPK (p=0,04) between spontaneous delivery,and cesarean delivery. These parametres were significally high in spontaneous delivery group and these high levels were founda statistically singnificul. In addition, there was a positive coorelation between levels of NT-proBNP and white blood cells (r=0.6 p=0.000) in spontaneous delivery group. The results of this study demonstrated that NT-proBNP levels in healthy newborns with spontaneous delivery was higher the newborn in cesarean delivery.