Farklı iki konjonktiva açılışının trabekülektomi sonuçlarına etkisi
Surgical outcomes of trabeculectomy with two different types of conjonctival flaps
  1. Tez No: 297428
  2. Yazar: KONURALP YAKAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER BENİAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Trabekülektomi, limbus, forniks, Trabeculectomy, limbus, fornix
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Farklı iki konjonktiva açılışının trabekülektominin erken ve geç dönem sonuçlarına etkisini araştırmak amacıyla, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda Ocak 1998?Kasım 2009 tarihleri arasında trabekülektomi olmuş, konjonktivası limbus tabanlı açılan 100 olgu ile forniks tabanlı açılan 50 olgu çalışmaya dahil edildi.Konjonktivası limbus tabanlı açılan olguların yaş ortalaması 72.18±11.1 iken forniks tabanlı grubun yaş ortalaması 62.32±12.8 yıldı. Limbus tabanlı grubun forniks tabanlıya göre daha yaşlı olgulardan oluştuğu görüldü (p=0.001). Her iki grup arasında, erkek kadın oranı, sistemik hastalık varlığı, opere olan göz, preoperatif tanı ve cup/disk oranı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Konjonktivanın forniks tabanlı açıldığı grupta preoperatif ortalama göziçi basınçın, limbus tabanlı gruba göre daha yüksek olduğu saptandı (p=0.014). Limbus tabanlı grupta ise preoperatif dönemde kullanılan antiglokomatöz etken molekül sayısının forniks tabanlı gruba göre daha az olduğu görüldü (p=0.001). Forniks tabanlı grupta intraoperatif Mitomisin C kullanım oranının limbus tabanlıya göre daha fazla olduğu belirlendi (p=0.001). Her iki grup arasında postoperatif 1. gün, 1. hafta, 1. ay, 3. ay, 6. ay, 9. ay ve 12. ayda ortalama göz içi basınç açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Altıncı ve onikinci ayda trabekülektominin başarısına baktığımızda, her iki konjonktiva açılışı arasında anlamlı fark olmadığı, gruplarda postoperatif dönemde benzer oranda ek medikasyona gerek duyulduğu tespit edildi.Trabekülektominin postoperatif komplikasyonlarına baktığımızda, forniks tabanlı grupta daha fazla oranda Seidel pozitifliğiyle karşılaşılırken, diğer komplikasyonların her iki grupta benzer olduğu görüldü. Seidel pozitifliğini ayrı tuttuğumuzda hifema, her iki grupta da en sık postoperatif komplikasyon olarak saptandı. Postoperatif 12. ayda ortalama cup/ disk oranı açısından da her iki grup arasında anlamlı fark bulunamadı.Gruplar arasında 12 aylık takip sonunda ortalama iğneleme sayısı, 5-Florourasil kullanımı, ön kamara oluşturulması, konjonktivaya ek sütür konulması, skleral flepten sütür kesimi, revizyon ve ikinci cerrahiye gidiş açısından anlamlı fark olmadığı görüldü.Sonuç olarak glokomun cerrahi tedavisinde en sık tercih edilen trabekülektomide, limbus ve forniks tabanlı konjonktiva açılışlarıyla postoperatif 12 aylık takipte aynı oranda başarı elde edildiği, her iki yöntemde de komplikasyon oranlarının benzer olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In order to investigate safety and success rates of trabeculectomy by using fornix-based versus limbus-based conjunctival flaps, the findings of 100 patients with limbal-based trabeculectomy was compared with 50 patients with fornix-based trabeculectomy. All trabeculectomies were performed in Trakya University Faculty of Medicine Ophthalmology department between January 1998 and November 2009.The mean age of patients with limbal-based trabeculectomy was 72.18±11.1 years while the mean age of patients with fornix-based trabeculectomy was 62.32±12.8 years. The patients who had limbal-based trabeculectomy was older compared to the fornix-based group. Two patient groups were well matched for sex, presence of systemic diseases, operated eye, glaucoma type and cup/disk ratio. Preoperative mean intraocular pressure in the fornix-based group was significantly higher compared to the limbus-based flap group. However the mean the number of antiglaucoma medications that preoperatively used was lower in the limbus -based flap group. Intraoperative Mitomycin-C application was more frequent in fornix-based flap group. There was no statistical difference between two groups at postoperative day 1, day 7, day 14, 1 month, 3 months, 6 months, 9 months and 12 months. We found no significant differences between the two methods of conjunctival flap with regard to success rates at sixth and twelfth months and in our series two groups had similiar rates of need for postoperative medications.When postoperative complications were compared, except more frequent positive Seidel tests with a fornix based conjunctival flap, two groups had similar rates of other complications. Besides positive Seidel test rates, hyphema was the most common complication in both groups. At 12 months follow up there was no significant difference between two groups with regard to mean cup-disc ratio.During the follow up time, there was no statistical difference between two groups for mean number of needling, 5-Fluorouracil use, anterior chamber forming, additional conjonctival suture, laser suture lysis from scleral flap and secondary trabeculectomy.In conclusion with trabeculectomy, limbus-based and fornix-based conjunctival flaps have similar success rates at 12 months follow up and similar rates of complications are observed in both methods.