Genç basketbolcularda 8 haftalık hız antrenman programının ivmelenme ve çeviklik üzerine etkisi
The effect of an 8-week speed training program on the acceleration and agility in youth basketball players
  1. Tez No: 297520
  2. Yazar: MEHMET OKUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Basketbol, İvmelenme, Çeviklik, Hız, Basketball, Acceleration, Agility, Speed
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu çalışmada, genç basketbolcularda 8 haftalık hız antrenman programının ivmelenme ve çeviklik üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya, Selçuk üniversitesi basketbol takımında yer alan, yaş ortalaması 15,31±0,48 yıl, boy ortalaması 1,79±0,07 m ve spor yaşları ortalaması 4,77±1,17 yıl olan 13 basketbolcu çalışma grubu olarak katılmıştır. Yaş ortalaması 15,38±0,50 yıl, boy ortalaması 1,80±0,07 m ve spor yaşları ortalaması 4,38±1,61 yıl olan 13 basketbolcu ise kontrol grubu olarak çalışmaya katılmıştır. Sporculara 8 hafta süreyle haftada 3 gün hız antrenman programı uygulanmıştır. Ölçümler ön-test ve son-test olarak değerlendirilmiştir. Ölçümlerde, 4 kapılı fotosel ve mesafeleri ölçmek için metre kullanılmıştır. Ayrıca, çeviklik testi için tek kapılı fotosel ve honi kullanılmıştır. Sporcuların ivmelenme yeteneği için 5 metre, 10 metre ve 15 metrelik mesafe ölçümleri kaydedildi. Çeviklik yeteneğinin değerlendirilmesinde ise T testi uygulandı. Her sporcudan 3 dakika dinlenme aralığı ile 3 kez ölçüm alındı. Üç ölçümden en iyi olan derece kaydedildi. Çeviklik ve ivmelenme testi (5 metre, 10 metre ve 15 metre) bakımından çalışma ve kontrol grubu ön-test değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir (P>0,05). Çalışma ve kontrol grubuna ilişkin son-test değerlerinde ise çeviklik testi ve 15 metre bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmazken (P>0,05), 5 metre ve 10 metre son-test değerleri arasında çalışma ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir (P0,05). Sonuç olarak, basketbolcuların ivmelenme ve çeviklik özelliklerinin 8 haftalık hız antrenman programı sonrasında anlamlı derecede iyileştiği görülmüştür. Hız antrenman programının basketbol oyunu karakteristiğine uygun olarak hazırlanması ve uygulanmasının ivmelenme ve çeviklik özelliklerini geliştirdiği düşünülmektedir. Ayrıca, basketbol gibi sporlarda sporcuların en kısa sürede mümkün olan en yüksek hıza ulaşmalarının hedeflenmesi ve performans için bu durumun geliştirilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the purpose was to investigate the effect of an 8-week speed training program upon acceleration and agility among young basketball players. The research included 13 basketball players from Selçuk University Basketball Team as the study group and their age mean, height mean and sports age mean values were 15,31±0,48 years, 1,79±0,07 m , 4,77±1,17 years, respectively. 13 basketball players with age mean of 15,38±0,50 years, height mean of 1,80±0,07 m and sports age mean of 4,38±1,61 years participated as the control group. The Speed training program was applied on the sportsmen three times a week during 8 weeks. The measurements were considered as pre-test and post?test. A four-door photocell and a metre to measure were employed for measurements. And also, a single door photocell and a cone were used for the agility test. 5 metre, 10 metre and 15 metre distance measurements were recorded for the acceleration ability of the sportsmen. T- test was carried out to evaluate the agility ability. Each of the sportsmen was measured for three times with a 3-minute resting after each measurement. The best degree was recorded. It has been observed that there was not a statistically significant difference between the study and the control group pre-test values in terms of agility and acceleration tests(5m, 10 m and 15 m) (P>0,05). There was not a statistically considerable difference in the post-tests of study and control groups in terms of agility and 15 m tests(P>0,05), while a statistically difference was observed between the study and control groups in the consideration of 5 m and 10 m post-test values(P0,05). In conclusion, it has been observed that acceleration and agility features of the basketball players improved meaningfully after participating in the 8-week speed training program. It is agreed that when speed training program is prepared and applied in accordance with the characteristics of basketball game, it contributes to the improvement of acceleration and agility features. Furthermore, it is assumed that it is necessary in sports like basketball to focus on providing sportsmen to reach at the highest speed in the shortest time and to develop this condition for performance.