Geleneksel tarım sigortaları ile devlet destekli tarım sigortaları uygulamalarının karşılaştırılması üzerine bir araştırma
Comparison of traditional agricultural insurance and government-sponsored agricultural insurance applications
- Tez No: 297655
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN GAYTANCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, Ziraat, Insurance, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarım Sigortaları, Geleneksel, Devlet Destekli, TARSİM, Agricultural Insurance, Traditional, State-Sponsored, TARSİM
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu tezin amacı, ülkemiz tarım kesiminde mevcut sigorta uygulamaları olarak bilinen Geleneksel ve Devlet Destekli Tarım Sigortaları Uygulamalarının karşılaştırılıp değerlendirilmesi ile tarım sektöründeki ülkesel gelişim ve tarımsal kalkınma stratejilerinin verimli kullanılabilmesi konuları kapsamında Tarım Sigortaları Uygulamalarının büyük önem arz ettiğini göstermektir.Tarım, sektörler arasında doğal, ekonomik, sosyal, siyasal, teknolojik ve kişisel risklerden en çok etkilenen sektörüdür. Risk ve belirsizliklere karşı tarım sektörünü korumak için tarımda sigorta uygulamaları gerekmektedir. Ülkemizde tarım sektörünü tehdit eden risklerin teminat altına alınabilmesi amacıyla 14/ 06/ 2005 tarihli 5363 sayılı“Tarım Sigortaları Kanunu”çıkarılmıştır.Bu çalışmada, kanun kapsamına alınan riskler ile ilgili olarak yapılacak sigorta sözleşmelerinde standardın sağlanması, riskin en iyi koşullarda transferi için uygun ortam oluşturulması, oluşacak hasarlarda tazminatın tek merkezden ödenmesi ve tarım sigortalarının geliştirilmesi, yaygınlaştırılmasına yönelik Geleneksel ve Devlet Destekli Tarım Sigortaları Uygulamaları kullanımının karşılaştırılması esas alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to show that great importance of Agricultural Insurance Applications, Traditionally known as the agricultural sector and our existing insurance applications compared evaluation of State Supported Agriculture Insurance Practices and efficient use of agricultural development strategies and national development in the agricultural sector within the scope of issues.Agriculture is the most affected sector among the sectors of natural, economical, social, political, technological and personal risks. Agriculture insurance should be applied against the risks and uncertainties in agricultural sector. ?Agricultural Insurance Law?, dated 14/06/2005 No. 5363, was promulgated in order to guarantee the risks threatining our country related to agricultural sector.This study is based upon the comparison in usage of the State Supported Agriculture Insurance applications and traditional agricultural insurance application in term of standardizing the insurance contracts relatingthe risk covered by the law creating a suitable environment fort he transfer of risk under the best conditions and payment of compensation for any damage resulted from a single center fort he development of agricultural insurance.