Ayçiçeği tarımında yabancı ot kontrolünde ileçlı çapalama uygulamaları
Hoeing-spraying application for weed control in sunflower
  1. Tez No: 297693
  2. Yazar: AYGÜN YÜCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CİHANGİR SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ayçiçeği, Yabancı ot kontrolü, Çapalama, Bant ilaçlaması, Çapa ve ilaç kombinasyonu, Sunflower, Weed control, hoeing, Band spraying, the combination of hoe and pesticide
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırma, 2009-2010 yıllarında Tekirdağ iline bağlı Banarlı kasabasında tarla denemeleri şeklinde yürütülmüştür. Araştırmanın amacı; Sıra arası çapalama ve sıra üzeri bant ilaçlaması yapan bir makina ile yabancı ot kontrolünü sağlamak, kullanılan kimyasal miktarını azaltarak geleneksel ilaçlama yöntemlerine oranla aynı miktarda zirai ilaçlı sıvı ile daha fazla alanda mücadele etmek ve böylelikle sürdürülebilir tarım ortamının korunmasına katkıda bulunmaktır. Ayrıca yöntemlerin verim ve verim unsurları üzerindeki etkilerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır.Kuşkusuz ki tüm işletmelerin amacı an az girdi ile en kaliteli ve en fazla üretimi elde etmektir. Bu çalışma; çapalama ve ilaçlama kombinasyonunu tek seferde uygulamayla, kimyasal yabancı ot kontrolünün tüm yüzeye değil sadece sıra üzerine uygulamayı, kullanılan ilaç miktarını azaltmayı, verim ve verim unsurlarındaki değişimi kapsamaktadır.Deneme parsellerinin hepsinde, toprak işleme, tohum yatağı hazırlama, ekim ve gübreleme işlemleri aynı yöntemler ve oranlarda uygulanmıştır.Yabancı ot kontrolünden önce parsellerdeki yabancı ot miktarları ¼ m2 lik ölçüm çemberi yardımı ile belirlenmiştir. İlaçlı çapalama uygulamalarında, 1,33 m/sn ilerleme hızı ile 80 ml/da dozunda ilaç uygulanmış ve dönüme en az 13,16 lt ilaçlı sıvı kullanılmıştır. Yüzey ilaçlama yöntemlerinde ise 2m/sn ilerleme hızı ile 80 ml/da dozunda ilaç uygulanmış ve dönüme en az 20 lt ilaçlı sıvı kullanılmıştır. Kimyasal mücadele yapılan parsellerden, en iyi yabancı ot kontrolü % 95,83 ile 3. (ilaçlı çapalama) parselde, en düşük kontrolü ise %87,50 ile 1. (ilaç) parselde tespit edilmiştir. Yine kimyasal mücadele yapılan parsellerden, en iyi verim değeri 311,40 kg/da değeri ile 4. (Tırmık+ilaçlı çapalama) parselde iken, en düşük verim değeri 282,09 kg/da ile 2. (Tırmık+ilaç) parselde tespit edilmiştir.İlaçlı çapalama uygulamalarında en düşük ilerleme hızı ile, yüzey ilaçlama yöntemlerine oranla dönüme %34,2 daha az ilaçlı sıvı kullanılmıştır. İlerleme hızı arttırılarak ve düşük dereceli memeler kullanılarak bu değer daha da arttırılabilir. Verim ve verim unsurları değerlerinde ise yapılan varyans analizi sonucunda, guruplar arasında, tabla çapı dışındaki tüm unsurlar istatistiki açıdan önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This project was carried out as a field experiment in Banarlı village of Tekirdag between 2009-2010. The objective of this study is to control the weeds using machine that hoeing between rows and band spraying above the rows, to obtain more sprayed areas with use of reduced amount of chemical than traditional methods, thus contributing the protection os sustainable agricultural lands. Also the effects of the applications on yield and quality were tried to evaluateThe aim of all enterprises are higher amount of good quality production with lesser input. This study targets on to above row spraying with application of hoeing and spraying together, to reduce the amount of chemicals applied and differences on quality and yield parameters.Tillage, seed bed preparation, planting and fertilization was applied with the same method and amount to all selected experimental areas. Before the applicaitons the number of weeds in the areas were determined using the chamber with ¼ m2 diameter. 13,16 lt acre pesticide was applied in hoeing-spraying method applying 80 ml/da pesticide with 1,33 m/sec movement speed. 20 lt acre pesticide was applied in surface spraying method applying 80 ml/da pesticide with 2 m/sec movement speed. The highest weed control rate with 95,83% was obtained in chemical applied third plot (spraying-hoeing) and the lowest rate was in first plot with %87,50 (spraying). On the other hand the highest yield was counted in fourth plot (harrow+ spraying-hoeing) with the total amount of 311,40 kg/da and the lowest was in second plot (harrow+spraying) with amount of 282,09 kg/da34,2% less chemical than surface spraying was applied per acre in hoeingspraying method. This amount may be increased with the utilisation of lower level nozzles and higher movement speed. According to varience analysis all characteristics except head diameter were found important in the point of quality and yield