Tarım kesiminin vergilendirilmesi ve vergi bilinci: Tekirdağ ili Merkez İlçe örneği
Taxation of the agricultural sector and tax awareness: The case of the Central District of Tekirdağ
- Tez No: 297698
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜNAY GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Bilinci, Vergi Kaçırma, Vergiden Kaçınma, Tax, Tax awareness, Tax Evasion, Tax Avoid
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Her devletin çeşitli ekonomik, mali ve sosyal görevleri vardır. Devlet, bu görevleri yerine getirebilmek için kamusal gelir kaynakları edinmeye çalışır. Kamusal gelir içinde de en büyük payı vergiler oluşturmaktadır.Bu araştırmanın birinci amacı, Türkiye'de tarım kesiminin nasıl vergilendirildiğini ilgili mevzuat ve uygulamaları dikkate alarak ortaya koymaktır. İkinci amacı ise tarım kesimini oluşturan çiftçilerde vergi bilincinin ne ölçüde bulunduğunu ve etkileyen faktörleri belirlemektir.Tekirdağ İli Merkez ilçesinde yapılan bu çalışma, buğday arazisi 5000 dekarın üzerinde olan yirmi köyde gerçekleştirilmiştir. Her bir köyden 5'er üretici olmak üzere toplam 100 üretici ile anket yapılmıştır.Günümüzde tarım kesimi 193 Sayılı G.V.K'na göre temel olarak kesinti (stopaj) yolu ile vergilendirilmektedir. Bu uygulamada amaç, verginin tabana yayılmasını kolaylaştırmak ve tarım kesimini oluşturan tüm üreticilerin vergi sistemine dahil olmasını sağlamaktadır.Üreticilerde vergi bilincine yönelik yapılan anket çalışması sonucu belirlenen önemli bazı bulgular şu şekilde sıralanabilir: Üreticilere göre ?gelir düzeylerinin düşüklüğü? onları vergi kaçırmaya iten en önemli sebep olarak belirtilmektedir. Bununla birlikte, üreticiler devletin kamu hizmetlerini karşılayabilmesi için vergi toplaması gerektiğinin de bilincindedirler. Ancak kendileri de dahil olmak üzere toplumun tüm kesiminin, ?vergilerin kamu hizmeti olarak kendilerine geri dönmediğini? düşünmekte ve toplumda vergisini ödemeyen kesimlerin fazla olmasının kendilerinin de vergi ödeme şevklerini kırabileceğini belirtmektedirler. Bu durumun, üreticilerde var olan vergi bilincinin zamanla zayıflamasına neden olabileceği ve devletin vergi adaleti ve vergide eşitlik gibi vergi ilkelerinin uygulanmasında daha titiz davranması gerektiği ileri sürülebilir.
Özet (Çeviri)
Each state has various economic, financial, and social roles. The state tries to obtain public revenue sources to carry out these tasks. Taxes constitute the largest share in the public revenue.The primary purpose of this research is to demonstrate how the agricultural sector is taxed in Turkey taking into account the relevant legislation and practices. The second objective of the study is to determine the factors to what extent there is tax awareness of the farmers in the agricultural sector.This study of the Central district of Tekirdağ Province was conducted in twenty villages of which have over 5000 hectares of wheat land. There have been surveys with total 100 manuctures and five people from each village participated in these surveys.Today, agricultural sector is taxed according to G.V.K. No.193 through basic deduction ( subject to withholding tax). The aim of this practice is to facilitate the spread of the tax and to ensure all the manufacturers in the agricultural sector to be included the tax system.Among producers, as a result of tax awareness surveys some of the important findings are as follows: According to the manufacturers,“low income levels”is stated as the most important reason pushing them to tax evasion. However, manufacturers are aware of that the state need to collect taxes to fulfil its public services. However, the entire segment of society, including themselves think that taxes do not return them as a public service. Also, they state that a majority of the community groups that do not pay their taxes make them reluctant to pay taxes, as well. This case may result in weakening of existing tax awareness by the producers over time. And it also can be claimed that the state should behave more riorous to the principles of taxes such as tax equility and tax fairness.