Hububat ekim makinelerinde ekici düzen sisteminin optimizasyonu
Optimization of planter systems at grain sowing machines
- Tez No: 297724
- Danışmanlar: PROF. DR. BİROL KAYİŞOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekim makinaları, transmisyon sistemleri, ekici düzen sistemleri, Sowing machines, transmission systems, planter systems
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, farklı tip tohumların ekimine olanak sağlayan üniversal hububat ekim makinalarının en önemli parçalarından olan transmisyon sistemleri üzerinde iyileştirmeler yapılarak ekimde karşılaşılan aksamaların önlenmesi amaçlanmıştır. Mevcut kullanılan transmisyon sistemleri üzerinde bazı değişiklikler yapılarak yeni bir transmisyon sistemi geliştirilmiştir.Yapılan yeni sisteminin ekim makinalarına etkilerini görebilmek için laboratuvar denemeleri yapılmıştır. Laboratuvar denemelerinde farklı hız ve ekim ayar normlarının eski ve yeni makinada mil hızının düzgünlüğüne etkisini araştırmak amacıyla elde edilen veriler 3 tekerrürlü (2x3x8) faktöriyel deneme desenine göre varyans analizine tabi tutulmuş, önemli bulunan parametreler, 0,05 önem seviyesinde LSD testi ile kontrol edilmiştir.Ayrıca, kullanılan sistemlerin sıra üzeri tohum dağılımın düzgünlüğünü belirlemek amacıyla, ekim makinasının 2 farklı hızında ve aynı ayar normunda denemeler yapılmış, bulunan sonuçlar poisson dağılım düzgünlüğü ve varyans faktörü kriterlerine göre değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed that to prevent faults during sowing by making improvements on transmission systems which is one of the most important parts of cereal sowing machines. It has been developed a new transmission system making modifications available being used transmission systems.Laboratory trials were done to see the impacts of new made system sowing machines.At laboratory trials, obtained data to search different types of speed and sowing setting norms at old and new machines on shaft correctness were exposured 3 replications (2x3x8) according to the factorial experimental design and variance analysis, important parameters according to their importance, at their 0.05 importance level was checked with LSD test.Besides, trials were made at two different and same types of speed setting norms with the aim of correctness on seeds dispersion orders at being used systems,obtained results were evaluated with regard to poisson distribution harmony and variance factor.