Tarım alet ve makinelerinde metallerin birleştirilmesinde kullanılan malzemelerde oluşan korozyon etkisinin araştırılması
A study of corrosive effects in binding agents ussed in agricultural machines and equipments
  1. Tez No: 297725
  2. Yazar: SEDAT ÇELİKKALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT EKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Metalurji Mühendisliği, Ziraat, Bioengineering, Metallurgical Engineering, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Korozyon, Perçin, Cıvata, Birleştirme türleri, Alüminyum, Çelik
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada Tarım Makinelerinin imalatında kullanılmış olan perçin ve cıvatalı birleştirme yöntemleri ele alınmıştır. Endüstride yaygın olarak kullanılmakta olan cıvatalı ve perçinli birleştirme yöntemi ile birleştirilen makine aksamlarının kullanılan malzeme ve farklı birleştirme şekilleri oluşturularak korozyon direnç seviyeleri saptanmıştır. Oluşturulan Deney ortamında periyodik zaman aralıklarıyla ölçümler yapılarak numunelerdeki değişim incelenmiştir.Araştırmalarda 3mm kalınlığında S235JRG2 (St 37-2) ve Al 99,8 ( saf ticari alüminyum) malzemelerin, birbiri üzerine bindirilmiş olan çelik ve alüminyum sac levha malzemelerin çeşitli baş şekillerine göre perçin ve cıvata-somunla birleştirilmiş numuneler kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, kullanılan deney ortam ve yöntemi aynı olması nedeniyle deney sonuçlarına en büyük etkiyi birleştirme elemanının şekli, biçimi ve malzeme türü belirlemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, units like rivets, and bolts that are used in assembling the agricultural machines and equipments, have been dealt with. The corrosion resistance level in riveted and bolted connections in machines and equipments which are commonly used in industry has been determined. In a created test environment, the change in the samples has been measured periodically.In the study, 3mm thick S235JRG2 ( St 37-2) and Al 99,8 ( pure commercial aluminium), imbricated steel and aluminium plates samples connected with rivets and bolts have been used.According to the study, keeping the test environment and the method the same, the shape, and type of the connecting piece have the most remarkable impact on the results.