Altınova bölgesi (Tekirdağ) arazisi mikrobölgeleme haritalarının jeolojik ve geoteknik özelliklere bağlı olarak hazırlanması
Prepering of microzonation maps of Altinova region (Tekirdağ) depending on geological and geotechnical characters
  1. Tez No: 297728
  2. Yazar: SEVİM AVCI YENER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İ. FEDA ARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zemin, Geoteknik, Mikrobölgeleme, Ground, Geotechnic, microzonation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
İncelemede Tekirdağ İli, Altınova Bölgesi mikrobölgeleme haritalarının Jeolojik ve Geoteknik özelliklere bağlı olarak hazırlanması amaçlanmıştır. Önceki yıllarda yapılmış olan yerbilimsel veriler yeni bir bakış açısı ile tekrar değerlendirilip, eksik hususlarda arazi çalışmaları yapılarak bir sonuca ulaşılmıştır.Veriler doğrultusunda bölgenin; topoğrafik haritaları baz alınarak; eğim, jeoloji ve hidrojeoloji, sondaj, sismik, rezistivite, N60 değerleri ile yapılan SPT, N60 değerleri ile Meyerhof metodu kullanılarak yapılan taşıma gücü, Vs Hız Dağılımı, Rezistivite Eşdeğer, 30 metre derinlik için ortalama kayma dalgası hızı (Vs30), Zemin Hakim Titreşim Periyodu (To), Midorikawa (1987)'ya göre büyütme ,Joyner ve Fumal (1984)'a göre büyütme, Borcherdt ve ark. (1991)'na göre zayıf hareket zemin büyütme, Borcherdt ve ark. (1991)`na göre kuvvetli hareket zemin büyütme, Sıvılaşma, Yamaç Stabilite ve Tsunami Risk ve Mikrobölgeleme haritaları hazırlanmıştır.Arazinin bir plan içerisinde düzenli olarak kullanımını gerçekleştirmek amacıyla; deprem etkisi karşısında jeolojik, sismolojik ve geoteknik faktörleri birleştirerek ekonomik, sosyal ve politik açıdan uyumlu ve kullanılabilir bölgeler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Microzonation works are important items of disaster management which is a bas efor city/region planning and urban transformation works.At examination,it was aimed that preparing of Tekirdağ ,Altınova region microzonation maps depending on Geological and Geotechnical characters.Geological datas which were made at previous years are evaluated with a new point of view,it was reached to a result making zone studies about deficient elements.In accordance with the datas,on the base of topographic maps;slope,geology and hydrogeology,drilling,seismic,resistivity,SPT made with N60 values, bearing capacity made using Meyerhof method with N60 values,Vs speed distribution,Resistivity equivalent,average shear wave velocity for 30 mt deep(Vs 30),site charactristic period(To),amplification acccording to Midorikawa(1987),amplification acccording to Joyner and Fumal(1984) ,weak movement amplification according to Borcherdt and his friends(1991),strong movement amplification according to Borcherdt and his friends(1991),liquefacition, slope stability and Tsunami Risk and Microzonation maps are prepared.With the aim of using the ground in a plan regularly;against to earthquake effect,geologic,seismologic and geotechnic factors are put together and usable and economically,socially and politically compatible regions are determined.