4. ve 5. sınıf ders kitaplarında bulunan soruların eleştirel düşünmeye uygunluğu ve etkinlikler üzerine öğretmen görüşleri
Suitability of the questions in fourth and fifth grade textbooks to critical thinking and teacher?s opinions about the lesson activities
  1. Tez No: 297998
  2. Yazar: AYŞEGÜL SEMİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KAAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştirel düşünme, ders kitapları, soru, etkinlik
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu tezin yapılma amacı, ?4. ve 5. Sınıf Ders Kitaplarındaki Soruların Eleştirel Düşünmeye Uygunluğu ve Ders Etkinlikleri Üzerine Öğretmen Görüşleri" ni çeşitli açılardan incelemektir. Tezin problemi ilköğretim 4. ve 5. sınıf ders kitaplarındaki soruların eleştirel düşünmeye uygunluğu ve ders etkinlikleri üzerine sınıf öğretmenlerinin görüşlerinin öğretmenlerin cinsiyet, kıdem durumu, görev yaptıkları yerleşim yeri ve okuttukları sınıf düzeyi göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğidir.Bu betimleyici çalışmanın evrenini, Çanakkale il sınırları içerisinde ilköğretim 4. ve 5. sınıflarda görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Oranlı küme örnekleme yapılarak tespit edilen araştırmanın örneklemi ise her bir ilçenin il bazındaki sınıf öğretmeni sayısı baz alınarak tespit edilmiş ve 132 sınıf öğretmeni araştırmaya dahil edilmiştir.Araştırmanın amacı doğrultusunda veri toplamak amacıyla, araştırmacı tarafından düzenlenen veri toplama ölçekleri kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde ise, elde edilen veriler bilgisayar ortamında değerlendirilmiş, istatistikî çözümleme için SPSS programından yararlanılmıştır. Elde edilen sonuçlar tablolar halinde ayrıntılı olarak verilmiştir. Sonuçları değerlendirmede, cinsiyet, sınıf düzeyi ve görev yapılan yerleşim yeri değişkenlerine göre İlişkisiz Gruplar için t-Testi uygulanmış; 0.05 anlamlılık düzeyi de ölçüt olarak alınmıştır. Kıdem değişkenine göre puan türleri arasındaki anlamlılığı test etmede ise Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve anlamlılığın hangi puan türleri arasında olduğunu anlamak amacıyla Tukey Testi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda elde edilen bulgular çerçevesinde, sınıf öğretmenlerin verdiği cevapların genel analizine bakıldığında ?Sorular İçin Eleştirel Düşünmeye Uygunluk Ölçeği? ne verilen cevapların toplam puanlarının aritmetik ortalaması 71,174; ?Ders Etkinlikleri Üzerine Öğretmen Görüşleri Ölçeği? ne verilen cevapların toplam puanlarının aritmetik ortalaması ise 91,121'dir. Buna göre sınıf öğretmenlerinin ders kitaplarında bulunan soruların eleştirel düşünmeye uygunluğu ile ilgili görüşlerinin orta düzeyde olduğu ve ders kitaplarında bulunan etkinlikler ile ilgili görüşlerinin de orta düzeyde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of the thesis is to analyze the suitability of the questions in fourth and fifth grade textbooks to critical thinking and teacher?s opinions about the lesson activities.Problem sentence of the thesis is; ?Are the questions in fourth and fifth grade textbooks suitable to critical thinking and do teachers opinions about lesson activities differ from their gender, seniority, workplace and class level?This descriptive study?s universal is to from class teachers who teach fourth and fifth grade students in Çanakkale provincial borders. The research?s sample confirm with doing rational set and this sample is 132 class teachers in every town in Çanakkale.In the direction of the thesis, to collect data, the researcher use data collection scale which is arrenged by the researcher. In research data analyze, the datas are eveluated in computer environment and the ressearcher benefits from SPSS program for statistical analysis. The results of these evaluation t-Test is applied for unrelated groups according to gender, class level and work place variants. And in this evaluation level of significance criteria is 0.05. One way analysis of variance (ANOVA) is used to test significance of point types according to seniority variant and Tukey test is used to understand which point types this significance is located.The findings of this research are these: the general analyze of the teachers? answers to ?suitability scale of the questions to critical thinking? are 71,174. The arithmetic mean of the answers to ?scale of the activities? are 91,121. According to these; teachers? opinions about the suitability of the questions in textbooks to critical thinking are intermediate. And their opinions about lesson activities in textbooks are intermediate too.KEY WORDS: Critical thinking, textbooks, questions, activity