Okulun yeni anlamı ve temel görevine ilişkin farkındalıklar
The awareness about the new meaning and main duty of the school
  1. Tez No: 298036
  2. Yazar: FAHRİ SEVİMLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DURDU KARSLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul, okulun amacı, okulun temel görevi, okulun içeriği, School, The goal of school, The main duty of school, The content of school
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
0kulun yeni anlamı ve temel görevine ilişkin farkındalıkları ortaya koymaktır. Tarama modelinde gerçekleştirilen araştırma 2009?2010 eğitim öğretim yılında İstanbul İlinin Bayrampaşa, Eyüp, Gaziosmanpaşa ve Fatih ilçelerindeki İlköğretim ve Ortaöğretim kurumlarında gören yapan 10 öğretmen, 10 okul müdürü, 10 okul aile birliği başkanı, 10 okul öğrenci temsilcisi ve 10 il ve ilçe milli eğitim müdür, müdür yardımcısı ve şube müdürlerinin görüşlerini kapsamaktadır. Çalışma, nitel bir araştırmadır. Çalışmada nitel veri toplama teknikleri uygulanmıştır.Araştırmada veriler araştırmacı tarafından ilgili alanyazın ışığında geliştirilen görüşme formu ile toplanmıştır. Görüşme formu 20 tane sorudan oluşturulmuştur. Görüşmeler sırasında ses kayıt cihazı kullanılmıştır. Hazırlanan forma uygun olarak; il milli eğitim müdürleri, ilçe milli eğitim müdürleri, il milli eğitim müdür yardımcıları, ilçe şube müdürleri, öğretmenler, okul müdürleri, okul aile birliği başkanları ve okul öğrenci temsilcileri ile görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler, sadece görüşmeye gönüllü katılmak isteyen katılımcılarla yapılmıştır.Bulgulara göre okulun anlam ve temel görevini; okul, istenen ve arzu edilen bir kurum değildir. Okulların aranılan ve arzu edilen yerler olabilmesi için öğrencilerin istek ve arzularını önceleyerek, yeteneklerini keşfeden kurumlar olması gerekmektedir. Okul, öğrencileri okul sonrasındaki hayata hazırlamalıdır. Bunu gerçekleştirirken de toplum sorunlarına çare üretecek bireyler de yetiştirme fonksiyonu icra etmelidir. Aynı zamanda öğrencilerini geleceğin önemli bireyleri olarak görmeli ve toplumun geleceğini öğrencilerle inşa etmelidir. Böylelikle sadece zihinleri değil, gönülleri de eğitmekte olan bir kurum olmalıdır. Ayrıca okulun öğrencileri farklı farklı bireyler olarak ele alması gerekir. Global dünyanın gerçekleri okul tarafından güncel olarak takip edilmeli, özümsenerek okunmalı ve okul bu gerçeklerle donanmalıdır. Okul, öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılaması gereken bir kurumdur ve öğrencilerin tercihlerine yönelik olarak rehberlik yapmalı, yönlendirmeli ve bireysel eğilimlerine göre bireyleri okul sonrasındaki yaşama hazırlamalıdır. Böylelikle bireylerin yetenek ve tercihleri okul tarafından geliştirilmelidir. Toplumsal değerlerin yeni nesillere aktarımının aracı olan okul, bu yapısıyla tüm insani değerlerin anlatılıp uygulandığı alan olmalıdır. Aynı zamanda bilgiyle, araştırma-geliştirmeyle, toplumun ihtiyaçlarını karşılamasıyla topluma kaynaklık etmesi gereken kurum olmalıdır. Her şeyden önce öğrencilerine başarı ve özgüven vermelidir. Bunun da yolu okulun öğrencilerine gerekli tecrübeler kazandırmasıdır.
Özet (Çeviri)
“The awareness about the new meaning and main duty of the school.”This study which is conducted according to the scanning model, contains the views of 10 teachers, 10 school principals, 10 heads of school and family union, 10 representatives of students, and 10 directors of national education, vice-directors, and branch office directors in the districts of Eyüp, Gaziosmanpaşa, and Fatih in Istanbul, in the school year of 2009-2010. This study is a qualitative one. In this study, the techniques of gathering qualitative data were used.In the research, the data were gathered by the researcher through the interview form which was developed according to the related literature. The interview form was constituted by 20 questions. During the interviews voice recorder was used. Following the form, interviews were conducted with provincial directors of national education, district directors of national education, provincial vice-director of national education, district directors of branches, teachers, school principals, heads of school and family union and representatives of students. Interviews were only done with participants who are voluntary to participate.According to the findings, school is not an institution which is desirable. In order to make schools as places that are looked for and desired, schools must be institutions in which the abilities of students are discovered through prioritizing the demands and desires of students. School should prepare students to the life after the school. In fulfilling this, it should function as an educator of individuals that will generate solutions to the problems of the society. At the same time, school should see its students as the important figures of the future and construct the future of the society with students. Hence, school should be an institution that educates not only minds but also hearts, as well. The realities of the global world should be followed by school livingly, be read thoroghly and school should be furnished with these realities. School is an institution that should meet the needs of students, and it should make a guidance to them and canalize them according to the choices of students, and it should prepare individuals to the life after school according to their individual propensities. By doing so, the skills and choices of individuals should be developed by school. School which is the instrument of transfering the social values to the new generations, should be a place where all humanitarian values are taught and practiced. At the same time, school should be an institution that would be the source of society in terms of information, research&development, meeting the needs of the society. Before anything else, it should give its students success and self-confidence. The way of this is that school provide its students with necessary experience.