Tarih ve sosyal bilgiler öğretmenlerinin öğretimde ve mesleki etkinliklerinde interneti kullanmaya yönelik görüş ve davranışları
History and social studies teachers views and conduct of education and professional activities for internet use
- Tez No: 298042
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM HAKKI ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Tarih, Science and Technology, Education and Training, History
- Anahtar Kelimeler: Internet, History Education, Social Studies Education, Teachers, Çanakkale
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Toplumlar, eğitim ihtiyaçlarını karşılamak, eğitim faaliyetlerini amaçlarına uygun olarak yürütmek amacıyla geleneksel olandan modern olana doğru bir gidiş seyretmiştir. Evrensel değerlerin bireyler tarafından öğrenilmesi, bireylerin kendisinden beklenen işlevleri yerine getirebilmeleri için birtakım kaynaklara ihtiyaç duyulmuştur. Bu kaynaklar eğitimin niteliğinin artırılmasında kullanılacak teknolojik gelişmeler ve bu teknolojik gelişmeleri eğitim ortamına taşıyacak fiziksel yeterliliklerin zenginleştirilmesidir. Teknolojik ilerlemeler bireyin yaşantısını pratikleştirecek bilgi ve donanımı kullanabilecek seviyeye ulaşmasını gerektirmektedir.Eğitim ve öğretim kurumlarında teknolojinin kullanımını kolaylaştıran en önemli araçlardan birisi Internet'tir. Hayatımızın her alanında ihtiyaç duyduğumuz bu paylaşım alanı her geçen gün önemini hissettirerek yaşamımızın bir parçası haline gelmektedir. Internet'in dünyada ve ülkemizde eğitim alanında da kullanılmasıyla eğitim kalitesinde artış sağlanmıştır. İşbirliği yaparak, görüşleri paylaşarak öğrenmeyi kolaylaştıran ve bireyin sosyalleşmesinde çok önemli bir konuma sahip olan Internet her alanda olduğu gibi tarih ve sosyal bilgiler öğretiminde de kullanılmaktadır. Internet yoluyla öğretmenler ve öğrenciler farklı öğretim yöntemlerini paylaşabilme imkânı bulmaktadırlar.Eğitimde Internet kullanımının birtakım sınırlılıklarının ve risklerinin olduğu düşünüldüğünde eğitimde Internet'i kullanan bireylerin teknoloji eğitimlerinin yüksek seviyede olması kaçınılmaz bir beklentidir.Bu araştırma ilköğretim sosyal bilgiler öğretmenleri ve ortaöğretim tarih öğretmenlerinin öğretimde Internet'i kullanmaya yönelik tutum ve davranışlarını incelemektedir. Araştırma 2009- 2010 eğitim-öğretim yılında Çanakkale merkezinde resmi ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan sosyal bilgiler ve tarih öğretmenlerini kapsamaktadır. Veriler, öğretmenlerin kişisel bilgilerini içeren beş sorudan oluşan birinci bölüm, öğretmenlerin genel Internet kullanımına ilişkin özellikleri ölçmeye yönelik yedi sorudan oluşan ikinci bölüm ile öğretmenlerin eğitim-öğretim faaliyetlerine ilişkin görüşlerini içeren otuz bir soruluk üçüncü bölümden oluşan araştırmacı tarafından geliştirilmiş bir anket ile toplanmıştır. Verilerin analizinde cinsiyete, öğretmenlerin branşına, görev yapmakta oldukları okul türüne, mezun oldukları okul ve eğitim düzeylerine göre farklılıklar t- testi; mesleki kıdem, mezun oldukları okul türü, görev yapmakta oldukları okul ve Internet kullanma eğilimlerine göre farklılıklar ise tek yönlü varyans analizi (one- way ANNOVA-F testi) tekniği kullanılarak analiz edilmiştir.Araştırma bulguları tarih ve sosyal bilgiler öğretmenlerinin eğitim öğretim faaliyetlerinde ve mesleki yaşamlarında Internet'i sıklıkla kullandığını göstermektedir. Öğretmenler, öğretim etkinliklerini planlamak, hazır eğitim dokümanlarına ulaşmak, yazılı değerlendirme soruları edinmek, medyayı takip etmek gibi amaçlarla Internet'i kullanmaktadırlar. Bu amaçlar doğrultusunda MEB'e ait web sitelerinin, ansiklopedik bilgi veren web sitelerin, medya kurumlarının web sitelerinin, öğretmen paylaşım sitelerinin tarih ve sosyal bilgiler öğretmenleri tarafından sıklıkla kullanıldığı görülmüştür. Ancak öğretmenlerin kendi hazırladıkları dokümanları Internet ortamında meslektaşlarıyla paylaşma tutumunu sergilemedikleri görülmüştür. Öğretmenlerin cinsiyet, branş, mesleki kıdem, çalıştıkları okul türü ve eğitim düzeyi gibi kategorik özelliklerindeki farklılıklarına karşılık derslerinde ve mesleki yaşamlarında Internet'i farklı sıklıklarda olsa kullandıkları araştırmanın bulguları arasındadır.
Özet (Çeviri)
Communities have evolved from a traditional way to a modern one to meet their educational needs and to conduct the activities of education.Several resources have been needed by individuals to learn the universal values and to carry out the functions which they are required of. These resources are the improvement of the technology to be used to increase the quality of education and the enrichment of the physical conditions which will transfer the technological improvement into education environment. Technological improvements require the individual to reach a level in which he will be able to use the needed knowledge and equipment in order to make his life practical.One of the most important means that facilitate the use of technology in educational and training is the Internet and it is becoming an important part as a sharing field that we need at every moment of our lives by making us feel its increasing importance every day. of our life in sharing and using information. The use of the Internet in the field of education has helped to increase the quality of education in our country and in the world. The Internet which plays a big role on socialization of individual and facilitates learning through collaboration and sharing views is also being used in teaching history and social studies as in every field.Teachers and students have the opportunity to share different teaching methods thanks to the Internet.When we think that there are a number of limitations and risks in using the Internet in the field of education, it is an inevitable expectation that the level of technological equipment of the individuals who use the Internet in the field of education should be at a high level.This research has been conducted to learn the attitudes and behaviour of the social studies and history teachers who work at primary and secondary schools and use the Internet in the classes. It covers the social studies and history teachers who work at the public primary and secondary schools in the centre of Çanakkale in the education term of 2009- 2010. The data is composed of Section1 having 5 questions about the personal details of the teachers and Section 2 including 7 questions for assessment of the general features of the teachers in regard to their use of the Internet .The research also includes a questionnaire developed by the researcher under Section 3 having 31 questions concerning the views of the teachers on the activities of training and education. In the analysis of the data: t-test was conducted for analysing the differences in gender, the subject of teaching, the type of school where they were working , the types of school they had graduated fromand level of education ; and one-way analysis of variance (one - Way Annova-F test) was conducted for analysing the differences in professional seniority, the type of school they had gratuated from, the type of school where they work and the trends in using the Internet.Research findings reveal that the teachers of history and social studies use the Internet very often in the activities oftraining and education as well as in their proffessional lives.Teachers benefit from the Internet for different purposes such as planning education activities, reaching previously prepared educational materials, acquiring written assessment questions and following the Media. In pursuance of those purposes it was observed that the websites belonging to MEB and Media institutions and those which provide encyclopedical information and the websites set up for sharing views of teachers had been being used frequently by the teachers of history and social studies. However, it was seen that the teachers were not eager to share the documents they had prepared before with their colleagues on the Internet.It is amongs the research findings that despite their categorical differences such as gender, professional seniority, types of school where they work and level of education , teachers use the Internet in their lessons and proffesional lives though in different frequencies.