TS EN ISO/IEC 17025 laboratuvar akreditasyonu ve bir uygulama
Accreditation of laboratory: TS EN ISO/IEC 17025 application
  1. Tez No: 298087
  2. Yazar: DUYGU ÜREGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM İPEKGİL DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dokümantasyon ve Enformasyon, Documentation and Information
  6. Anahtar Kelimeler: DTÖ Dünya Ticaret Örgütü, Laboratuar Sektörü, Standardizasyon, Akreditasyon, TS EN ISO/IEC 17025, Ön Yeterlilik, Yeterlilik, TÜRKAK, WTO World Trade Organization, Laboratory sector, Standardization, Accreditation, TS EN ISO IEC 17025, Pre-qualification, Qualification, TÜRKAK
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalite Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Son yıllarda kalite, standardizasyon ve akreditasyon kavramları daha iç içe kullanılır duruma gelmiştir.Uluslar arası ticarette ürünlerin ve hizmetlerin serbest dolaşımı için DTÖ (Dünya Ticaret Örgütü) tarafından yürütülen `Ticarette Teknik Engellerin Kaldırılması' çalışmalarıyla birlikte akreditasyonun önemi her geçen gün artmaktadır. Global pazarlarda daha büyük paya sahip olabilmek daha güvenilir ve yetkin olmakla mümkündür. Bu nedenle uygunluk değerlendirme kuruluşlarının akreditasyonu aranan koşul haline gelmiştir.Laboratuvar sektörü hizmet sektörüdür. Laboratuvarların çalışma birimlerine göre, ilgili bakanlıkların çıkardığı yönetmeliklerle, laboratuvar akreditasyonu ve tescilinin önemi görülmektedir. Bazı bakanlıklar, akreditasyonu zorunlu kılmaktadır. Deney raporlarının güvenilirliği ve raporların geçerliliği akredite bir laboratuar olmayı gerektirmektedir. Bunun için ise, yetkin akreditasyon kuruluşu TÜRKAK tarafından, akredite olmak gerektirmektedir. Ön yeterlilik ve yeterlilik, hazırlanan dokümanlarla, ilgili bakanlık tarafından yapılacak denetimde başarılı olmaya bağlıdır.Tüm bu bilgiler doğrultusunda, laboratuvar akreditasyonu üzerine bir çalışma yapılmıştır. Çalışmanın asıl amacı, akredite olmak isteyen laboratuarlara rehber niteliğinde bir kaynak sunabilmektir. Bunun yanı sıra, literatüre bakıldığında, TS EN ISO/IEC 17025 standardı ve uygulama çalışmalarının çok az sayıda olması da, konunun öneminin anlaşılması için, bir diğer amaç olmuştur.Yapılan çalışma 3 ana bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde; kalite ve standardizasyon hakkında literatür araştırması, standardizasyonun yaşamımızdaki yeri, ISO 17025 standardının tarihçesi ve yararları hakkında bilgi verilmiştir.İkinci bölümde; akreditasyon kavramı, akreditasyon kuruluşları, akreditasyon süreci ve basamakları, akreditasyonun uluslar arası boyutu hakkında bilgiler görülebilmektedir.Üçüncü bölümde ise; Uygulama laboratuvarının tanıtımı ve ISO 17025 standardının kurulumu ve örnekleri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent days, concepts of quality, standardization and accreditation are come to the situation which use more nested.In international trade to ensure the free movement of products and services carried out by WTO (World Trade Organization) with `the removal of technical barriers to trade in? working the importance of working towards accreditation services is increasing every day. To have more part in global markets is possible with being more reliable and competent. So, accreditation of conformity assessment bodies is became sought conditions.Laboratory sector is service sector. According to laboratories working unit, the importance of laboratory accreditation and registration is seen with regulations which is published by related ministry. Reliability and validity of test reports required to be accredited laboratory. For it is, to must be accredited by TURKAK, which is competent accreditation body. Pre-qualification and qualification, is depends on to be successful with prepared documents at audit which will make by related ministry.In line with all this informations, a study is made about laboratory accreditation. The main purpose of this study is offer a source which can be a guide to wanted to be accredited laboratory. As well as, when looking to literature, the other purpose is become that too small number of the studies and practices.This study consists of three main parts.In the first part; literature research about quality and standardization, the place of our lives of standardization, history and benefits of ISO 17025 norm.In the second part; can be seen information about accreditation concept, accreditation bodies, accreditation process and steps, international dimension of accreditation.In the third part; presentation of application laboratory and ISO 17025 norm installation and samples are got involved.