Lojistik sektörü iş gücü profilinin değerlendirilmesi: İzmir ili örneği
Logistics sector workforce profile evaluation of Izmir province example
- Tez No: 298093
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR ÖZVERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Lojistik Sektörü, İzmir, İşgücü Profili, Lojistik Sektörü İşgücü Profili, Logistics, Logistics Sector Workforce, Workforce Profile, Logistics Sector Profile, Izmir, Turkey
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Lojistik kavramı ortaya çıkışından bugüne kadar sürekli gelişim göstermiştir. İlk önceleri sadece askeri alanda kullanılan kavram 2. Dünya Savaşından sonra işletmelerin önemini fark etmesiyle iş dünyasındaki yerini almıştır. Lojistik; işletmeler açısından destek faaliyet olarak nitelendirilirken günümüzde artık işletme faaliyetlerinin stratejik ortağı olarak görülmekte ve yarattığı katma değer tartışmasız kabul görmektedir.Lojistiğin öneminin giderek artmasıyla birlikte bu alanda çalışan işgücünün profili ve hali hazırda verilen eğitimin niteliği de dikkat çekici bir tartışma konusu olmuştur. Bu alanda faaliyet gösteren işletmeler katma değer yaratan bir işletme faaliyetini yürütecek işgücünün konu ile ilgili bilgi ve donanımının tam olmasını talep etmektedirler. Bu talep de standart ve üzerinde anlaşmaya varılmış bir eğitim programı ve işe alım kriterleri gerekliliğini beraberinde getirmiştir.Lojistik faaliyetlerinin giderek küresel bir boyut kazanması sektörün işgücü ve eğitim konusundaki taleplerini ülkemizde de geçerli kılmıştır. Lojistik alanındaki eğitim ihtiyacının ortaya çıkmasıyla birlikte bu alanda eğitim verecek programlar hızlı bir şekilde lise, ön lisans ve lisans düzeyinde açılmaya başlanmıştır. Ancak eğitim konusunda bu kadar hızlı ve standarttan yoksun bir ilerleme kaydedilirken mevcut işgücünün profili ve ihtiyaçları ile ilgili araştırmalar aynı hızla yapılmamakta hatta bu konuda kapsamlı bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışma kapsamında lojistik sektörü genel hatlarıyla ele alındıktan sonra mevcut işgücü profilinin ortaya çıkarılmasına yönelik bir uygulama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Logistics concept has shown a continuous development by emergence to date. The concept that was used first in the field of military after the Second World War it replaced in the business sector when enterprices realized the importance of it. While logistics identified as a support activity in terms of enterprices; nowadays it is seen as strategic partner of business activities and added value created by logistics accepted undisputed.Response to the growing importance of logistics its workforce profile and quality of currently providing education has become a remarkable discussion point. Enterprices in this sector demand labour that will operate a business activity create added value to be exactly informed on the field. This demand and standard brings the necessity of an agreed on a training programme and recruitment criteria.With the increasingly global format of logistic activities, validated the demand of sector on labour and training. By the advent of the need for training in logistics, education programmes in high school, undergraduate, and graduate level has started to open quickly. However, while living quickly and non standarded development on training the studies is not performed on profile and needs of existing work force and even there is no an comprehensive study on this point. Within the scope of this study after discussing the overview of logistics sector; an application was performed for finding out the profile of existing work force.