İşletme birleşmeleri ve Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) III
Bussiness mergers and the International Financial Reporting Standards (UFRS) III
- Tez No: 298126
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ERDAL ÖZKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Şirket, Birleşme, Türk Ticaret Kanunu, Vergi Kanunları, Muhasebe Sistemi, Strateji, Küreselleşme, Company, Mergers, Turkish Trade Law, Tax Laws, Accounting Systems, Strategy, Globalism
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Ekonomi dünyasında işletmeler küreselleşme sonucu oluşan rekabet ortamında varlıklarını sürdürebilmek için çeşitli büyüme yollarına başvurmuşlardır. Bu yolların en önemlilerinden biri de kuşkusuz işletmebirleşmeleridir. Büyüme genelde daha rekabetçi bir yapının oluşmasına yol açtığı için işletmeler sadece işletme sahipliğinin el değiştirmesi amacı ile değil daha çok büyümenin sağlanması amacı ile güçlerini ve teknolojilerini birleştirerek rekabetçi ortama uyum sağlama yoluna gitmişlerdir. Böylece daha karlı bir yapının oluşması ve işletmeye daha güçlü finansman sağlanmıştır. Şirket birleşmelerine ilişkin yasal düzenlemeler, Türk Ticaret Kanunu, Vergi Kanunları, Sermaye Piyasası Kanunu, Bankalar Kanunu ve Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun ile yapılmıştır. Çalışmanın ana teması, günümüzde önemi gittikçe artan işletme birleşme ve devralmaları hakkında bilgi vermek, dünyada ve Türkiye'de işletme birleşmelerinin gelişimi ve yasal düzenlemeleri anlatarak Uluslararası Finansal Raporlama Standardı-3 (UFRS-3) kapsamında uygulanan metotlar ve muhasebe kayıtlarına değinip işletme birleşmelerinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmaktır.
Özet (Çeviri)
Companies, in the world of economy, have referred to various ways to grow their business in order to exist in the competitive environment arising from globalization. Admittedly, merger is one of the most important among all. Since growth makes way for a more competitive structure, companies have not only aimed to transfer the proprietorship of the company but also unite their power and technologies to procure more growth to comply with the competetive environment. Thus, a more profitable structure and stronger finance has been procured. Legal regulations regarding merger of companies have been regulated in line with Turkish Trade Code, Tax Law, Capital Market Law, Banking Law and Law on the protection of Competition. The main theme of this study is to inform of merger of companies and takeovers which gradually becomes more important nowadays, to help understanding the mergers comprehensively by referring to the methods and accounting records implemented under scope of International Financial Reporting Standards by recounting the development of mergers in the world and in Turkey and legal regulations thereof.