İnsan haklarının ABD örneğinde dış politikada kullanılması
Implementation of human rights in foreign policy in the framework of the US case study
- Tez No: 298205
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN ÇAĞIRAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İnsan Hakları, Dış Politika, Öz imaj, İnsan haklarının evrenselliği, Asya değerleri, Human rights, Foreign Policy, Universality of human rights, Asian values
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 364
Özet
İnsan hakları normları uluslararası ilişkilerde çok önemli rol oynamaktadır. İnsan hakları normlarının uluslararası ilişkilerdeki önemi ve görünürlüğü özellikle Soğuk Savaş'ın bitiminden sonra önemli ölçüde artmıştır. Bugün kamuoyunun dikkatini çeken pek çok uluslararası sorun aslında insan hakları ile ilgilidir. İnsan haklarına saygılı demokratik ülkeler, ikili ve çok taraflı dış politikalarında insan hakları normlarının altını sıklıkla çizmektedirler. Bu tez, insan haklarının bir ülkenin dış politikasındaki gerekliliği ve bunun nedenleri üzerinde yoğunlaşmaktadır. ?Neden bir ülkenin dış politikasında insan hakları kaygıları ortaya çıkmaktadır?, ?Bir ülkenin insan hakları dış politikası gerçekten ahlaki kaygılar nedeniyle mi ortaya çıkmakta, yoksa bu normlar siyasi bir araç olarak mı kullanılmaktadır??, ?İnsan hakları odaklı bir dış politikanın araçları ve zorlukları nelerdir?? gibi sorular bu tezde yanıt verilmeye çalışılan temel sorulardır. Bir devletin dış politikasında insan haklarını koruma kaygısının neden ortaya çıktığı, ABD Dış politikası örnek olayı çerçevesinde incelenmiştir. İnsan hakları dış politikasının nedenleri, araçları ve zorlukları incelendikten sonra, tutarlı bir insan hakları dış politikası için yapılması gerekenler tezin sonunda sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
Human rights norms play a pivotal role in international relations. It?s importance and visibility have drastically changed after the end of the Cold War. Today, most of the international issues drawing public attention are human rights related. Democratic countries respecting human rights increasingly underline human rights norms in their bilateral and multilateral relations. This thesis tries to dwell on the relevance of human rights in states? foreign policies. ?Why human rights concerns emerge in foreign policy??, ?Does human rights foreign policy of a state really stems from moral concerns or it is used as a political tool??, ?What are the tools and difficulties of a human rights oriented foreign policy?? are the main questions answered in this thesis. The human rights foreign policy of the United States have been examined as a case study in the thesis to demonstrate why human rights concerns emerge in a state?s foreign policy. After examining the causes of a human rights oriented foreign policy, its tools and difficulties; a conclusion is drawn for the best practices.