Türkiye'de yeni gelişen mall tipi alışveriş merkezlerinin halkla ilişkiler faaliyetleri
Public relations activities of recently developing malls? in Turkey
  1. Tez No: 298212
  2. Yazar: DALYA KÜÇÜKEROL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİREL GÖLÖNÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Mall, Halkla İlişkiler Faaliyetleri, Sponsorluk, Sosyal Sorumluluk, Kurumsal İmaj, Malls, Public Relations Activities, Sponsorship, Social Responsibility, Corporate Image
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışma Türkiye'de yeni gelişen mall tipi alışveriş merkezlerinin halkla ilişkiler faaliyetlerini incelemek ve göstermek için hazırlanmıştır. Yurtdışından ve Türkiye'den toplam beş mall tipi alışveriş merkezinin halkla ilişkiler faaliyetleri araştırılmıştır. Bir pazarlama aracı olarak halkla ilişkilerin bu alışveriş merkezlerinde nasıl kullanıldığı incelenmiştir. Araştırma konusu ile ilgili literatür taraması yapıldıktan sonra, bu alanda daha önceden bir çalışma yapılmaması nedeniyle nitel araştırma teknikleri kullanılmıştır. Nitel araştırma teknikleri olarak, alışveriş merkezlerinin yetkilileri ile görüşme, mağazalar içerisinde ve dışarısında niteliksel saha araştırması yapılmıştır. Yapılan araştırmada, yurtdışındaki alışveriş merkezlerinin Türkiye'deki alışveriş merkezlerinden genel olarak ve halkla ilişkiler deneyimi bazında daha ileri olduğu fakat Türkiye'deki mall tipi alışveriş merkezlerinin de yurt dışı örnekleriyle rekabet edebilecek kadar başarılı çalışmalar yaptıkları görülmüştür. Çalışmada, Türkiye'deki mall'ların halkla ilişkiler faaliyetlerinin daha çok sosyal sorumluluk, sponsorluk ve etkinlik projelerinden oluştuğu, kurumsal imajı geliştirmek için sık sık kullanıldığı görülmüştür. Tezin sonunda varsayımların doğru olduğu yönünde sonuca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was prepared to demonstrate and search public relations activities of recently developing Malls? in Turkey. In the aggregate, five malls? public relations activities was investigated from Turkey and abroad. Public relations was examined how it is used in malls as a marketing tool. After doing the literature search about the research subject, qualitative research methods were used due to the fact that there are not any studies about this subject in this field. It had been an interview with malls? officials and made field survey as a qualitative research methods. In the study, it is found out that foreign malls are more experienced than from malls in Turkey but it is also found that Turkish malls introduce successful workouts as well as foreign malls. In this study, it had been seen that public relations activities of Turkish malls? is consist of social responsibility, sponsorship or event projects predominantly and it is frequently used to improve corporate image. At the end of the study, it was seen that assumptions turn out to be right.