Vakit gazetesinde edebî ve kültürel hareketlilik: 29 Ekim 1923?4 Ekim 1926
Vakit journal of the literaty an cultural mobility: 29 October 1923?4 October 1926
- Tez No: 298238
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZIM HİKMET POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Vakit gazetesi, Cumhuriyet'in ilanı, Türk Medeni Kanunu, Roman, Newspaper Vakit, Declaration of the Republic, The Turkish Civil Code, Novel, Theater
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 591
Özet
?Vakit Gazetesinde Edebî ve Kültürel Hareketlilik (29 Ekim 1923 ? 4 Ekim 1926)? başlıklı bu çalışmanın amacı söz konusu tarihler arasında Vakit gazetesinin edebî ve kültürel faaliyetlerini değerlendirmektir. Çalışmamızın sınırları, Cumhuriyet'in ilanı olan 29 Ekim 1923 ve Türk Medeni Kanunu'nun yürürlüğe girdiği gün olan 4 Ekim 1926 tarihleri arasıdır. Aşağı yukarı üç yıllık bir süreç olan bu tarihler arasında yayımlanan Vakit gazetesi nüshaları, öncelikle yazı başlıkları halinde kronolojik olarak listelenmiş daha sonra bu başlıklardan seçilen çeşitli konulardaki yazılar Latin harflerine çevrilmiştir. Çalışmalarımız sırasında 1 Kanun-i Sâni 1925 ? 1 Mayıs 1925 tarihleri arasında çıkmış olan Vakit nüshaları ?TBMM Kütüphanesi?nden, 22 Teşrîn-i Evvel 1925 ? 1 Nisan 1926 tarihleri arasında çıkan nüshalar Milli Kütüphane? den, bu tarihler dışında kalan bölümler ise ?İstanbul Beyazıt Halk Kütüphanesi?nden temin edilmiştir. Çalışmamamızda öncelikle ele aldığımız tarihler arasında Türkiye'nin ve Türk basınının bir değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu giriş bölümünden sonra ise Birinci bölümde Vakit gazetesi tanıtılmış, ikinci bölümde ele aldığımız tarihler arasındaki yazılar önce kronolojik daha sonra ise alfabetik birer fihrist halinde sıralanmıştır. Üçüncü bölümde ise seçtiğimiz çeşitli konulardaki yazılardan örnekler sunulmuştur. Yapılan bu çalışmalar sonucunda görülmüştür ki Vakit gazetesi, ele aldığımız tarihler arasında, yalnız haber ve fikir gazetesi değil edebî ve kültürel faaliyetleri destekleyen ve bu alanlarda bizzat yer alan bir gazete konumundadır. Güçlü yazar kadrosu yalnız siyasî ve toplumsal konularda değil, edebî ve kültürel konularda da pek çok tanıtım, değerlendirme ve eleştiri yazıları yazmıştır. Her nüshasında en az bir roman tefrikasına yer verilmesi de özellikle edebiyata ve okumaya verilen önemi gösterir niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The pupose of this stufy is titled ?Vakit Journal of the Literaty an Cultural Mobility (29 October 1923 ? 4 October 1926)? between the dates of literaty and culturel activities to evaluate newspaper.The limits of our study, October 29, 1923 proclamation of the Republic and the Turkish Civil Code which entered into force October 4, 1926 which is between days. Roughly three-year period between those dates published in the newspaper, copies of Vakit out of copies of the Library of the copies, expect for those dates in parts of İstanbul Beyazıt Public Library have been mplemented.We first consider the evaluation was made between the dates of Turkey and the Turkish pres. Vakit the first part of this introductory chapter is then introduced to newspaper, we have dealt with the second section between the dates of the articles are first, then alphabetically by one index case chrological order. In the third section presented of articles on various topics selected.A result of these studies showed that done Vakit newspaper, between the dates we have dealt with, not just a news and opinion newspaper that supports the literary and cultural acivities in these fields and himself in a newspaper. A strong team of writers, not only political an social issues, literary and cultural issues in the many promotional, evalution and review articles they wrote. Each copy includes atleast one novel feuilleton to read, especially literature and shows the importance of nature.