Selçuklu devri savaşlarında strateji ve taktik
Strategy and tactic in Seljuk era wars
- Tez No: 298237
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİM KOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Seljuks, War, Military, Strategy, Tactic
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Tarihe bakıldığında, Türklerin hayatlarının önemli bir kısmının savaş ve mücadelelerle geçtiği görülmektedir. Çünkü Türklerin kaderi, Türk ordularının savaş meydanlarında kazanacakları başarılara bağlıydı. Dolayısıyla Türkler, kazanmak için tüm marifetlerini ortaya koymak zorundaydılar. Güçlü bir ordu ve askeri yeteneğe bağlı olan bu marifetler de Türklerin kurmuş oldukları yüksek disiplinli, donanımlı, iyi örgütlenmiş, büyük ve güçlü ordularında fazlasıyla mevcuttu. Türkler, askeri alandaki üstünlüklerini uzun süre ellerinde bulundurmuş; özellikle Selçuklular döneminde, Avrupalı devletlerin tümünü etkileyen yüksek bir güce ulaşmışlardır. Diğer Türk devletlerinde olduğu gibi Selçuklularda da ordu, Türklerin başlıca güç kaynağı olmuştur. Selçuklular, Hunlardan kendilerine kadar uzanan bu gücü devralarak ordularını değişen ve gelişen çağa göre yenilemeyi başarmışlardır. Gerek Büyük Selçuklu Devletinin Sultanları, gerekse Türkiye Selçuklu Devletinin Sultanları reformcu özellikleriyle, askerlerini çağın gereklerine göre yetiştirmeyi bilen; verdikleri mücadelelerde de zekice geliştirdikleri stratejilerini başarıyla taktiğe dönüştüren birer komutan olduklarını gözler önüne sermişlerdir. Bu süreçte Türklerin savaşlarda göstermiş oldukları bir takım faaliyetler de zamanla Türk askerî kültürün temelini oluşturan birer gelenek haline gelmiştir.Anahtar SözcüklerSelçuklular, Savaş, Ordu, Strateji, Taktik
Özet (Çeviri)
When we look at history, there were wars and struggles in a significant part of Turks? lives. Because the fate of Turks was depended on the successes from the Turkish armies on battlefields.Consequently Turks had to put all the abilities to win. These abilities were exteremely existing capability in Turkish high-disciplined, well-equipped, well-organized, large and powerful armies which were depended on a strong army and military. Turks had superiority in the field of military for a long time. Especially they have reached a high power which affects all European states in the period of the Seljuks. The army was the main power supply in Seljuks as other Turkish states. Seljuks have managed to renew their armies according to changing and developing era. They have took over this power from Huns. Both of Great Seljuk Empire and Türkiye Seljuk Empire sultans had reformist features. They knew that their soldiers to train according to requirements of the era. They were a commander which they have converted clever strategies to tactics successfully in their struggles. Turks are showed a number of activities in wars and these activities became a tradition that form the basis of Turkish military culture over time in this process