XIX. yüzyılda Ankara eyaleti Beypazarı kazasının sosyal ve iktisadi durumu
Social and economical situation of Beypazarı county of Ankara state in the 19th century
- Tez No: 298256
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENNUR ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ankara, Beypazarı, Temettuat Defteri, Sosyal ve Ekonomik Hayat, Osmanlı Tarımı, Ziraat, Ankara, Beypazarı, Temettuat Registers, Social and Economic Life, Ottoman Agriculture Economi, Titles, Agriculture
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Ankara eyaleti Beypazarı Kazası'nın sosyal ve iktisadi durumunu ele aldığımız araştırmamızda, 1844-1845 tarihli Temettuat Defterleri'nin verdiği bilgiler esas alınmıştır. Çalışmamızda incelenen Beypazarına ait yetmiş üç Temettuat Defteri bölgenin demografik, sosyal ve ekonomik yapısına ait bilgileri kapsamaktadır.Ankara eyaleti Beypazarı kazasının sosyal ve iktisadi durumu adlı bu tez, dört bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde Temettuat Defterleri hakkında bilgi verilerek; Beypazarı Temettuat Defterleri incelenmiştir. Devamında ise Beypazarı'nın tarihçesine değinilmiştir.İkinci bölümde ise Beypazarı'nın XIX. yüzyılda hane reislerinin isimleri, ünvan, lakapları, köylere göre nüfusu, meslek grupları tablolarla birlikte değerlendirilmiştir.Üçüncü bölümde Beypazarı'nın ekonomik yapısına bağlı olarak gelir kaynakları genel hatlarıyla ele alınarak; veriler, tablolar üzerinde gösterilmiştir.Son bölümde ise dönemin vergileri üzerinde durulmuştur. Verilerden de yararlanılarak, dönemin vergi sistemi hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study, which is deal with the social and economical situation of Beypazarı county of Ankara state, is predicated on acquirements of the Equities Books/ 1844-1845.Seventy three equities books that belong to Beypazarı which is investigated in our study, contain some information on the demographical, social and economical structure of the region.This study that is titled ?Social and Economical Situation of Beypazarı County of Ankara State in the 19th Century? consists of four chapters.In the first chapter, a short information on equities books are given and also equities books of Beypazarı is investigated. And the continued, the history of Beypazarı is mentioned.In the second chapter, the names of householders, their appellations and titles, populations to villages and their occupation groups are studied through the tables.In the third chapter, sources of income is evaluated in general terms depend on the economical structure of Beypazarı. And also these datas is shown on the tables.In the last chapter, the taxes of this period is emphasized. Some information is given about the taxes system of this period to benefit from the datas.