Saip Tuna'nın tabloları ve restorasyon problemleri
Paintings of Saip Tuna and restoration problems
- Tez No: 298304
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL TUNÇEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Saip Tuna, Tablo Restorasyonu, Atatürk Portreleri, Resim
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 543
Özet
Saip Tuna, 1904 yılında İstanbul'da doğmuş, Sanayi Nefise Mektebi'nde başladığı eğitimini yurtdışında tamamlamıştır. Ankara'ya yerleşen ve İsmet Paşa Kız Enstitüsünde öğretmenlik yapan sanatçı, 1974 yılında Ankara'da ölmüştür. Natürmort, nü, peyzaj ve portre konulu eserler veren sanatçının, sağlam bir desen anlayışı dikkati çeker. Figürlerin yüzlerine verdiği ifade ile onları oldukça gerçekçi bir niteliğe büründüren sanatçı, portreleriyle öne çıkmıştır. Saip Tuna, portrelerinde yaşadığı dönem Türkiye'sinin siyasal ve kültürel ortamında öne çıkan önemli kişileri resimlerine konu yapmıştır. Türkiye'nin dış politikası ve dönemin içte yaşanan siyasi olayları ile bağdaştırıldığında, portrelerine konu olarak seçilen kişilerin, genellikle o dönemin siyasal gündeminde yer alan, Türkiye ile bağlantısı olan yabancı, askeri, dini, bürokrat kişiler ve dönemin siyasi yapısı içinde de yer alan aydınlar olduğu görülmektedir. Saip Tuna, müstakillerle aynı ortamda yetişmiş, aynı atölyelerde yurtdışında eğitim almışta olsa, onlarla aynı anlayışta eserler vermemiştir. Modern resme karşı çıkarak, İzlenimci çizgideki, Çallı Kuşağı resim anlayışına bağlı kalan Tuna'nın eserlerinde, empresyonizm ve realist akımın etkileri görülmektedir. Bu çalışmada, sanatçının içerisinde 1935 tarihli Atatürk'ün yağlıboya portresinin de olduğu, ciddi restorasyon problemleri olan beş tablosu üzerinde yaptığım restorasyon, uygulamalı olarak anlatılmıştır. Bilimsel kriterlerden yola çıkarak, kullanılan malzemeler ve teknikler anlatılarak, tablo restorasyonu safhaları ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Saip Tuna was born in 1904 in İstanbul, he graduated the Academy of Fine Arts and continued his trainings abroad. The artist who settled in Ankara and worked as a teacher at Ismet Pasha Maiden Institute, passed away in Ankara in 1974. The strong pattern conception of the artist that gave art pieces of still life style, nude, landscape and portrait is clearly visible. The artist sticks out with his portraits and he personates the figures with a high realistic quality with facial expressions. Saip Tuna took important people who lived in the political and cultural atmosphere of that period in Turkey as subject of his paintings. As Turkey?s foreign policies and internal political issues of the period is considered, people who are chosen as subjects of drawings are mostly the ones that are in political agenda of the period and either a foreigner in relation with Turkey or people that have military, bureaucratic, religious characteristics and are intellectuals in the political structure of the era. Saip Tuna growed in the same environment with the ?Independents? had trainings in the same studios with them but did not produce in the similar conception. Tuna, resisted modern painting and followed Çallı School that is in impressionist style and also impressionism as well as realism affects are seen in his arts.In this study, the restoration, that is done on five highly affected drawing with restoration problems which also includes the oil painting of Ataturk dated to 1935, is discussed with the applications. Based on scientific criteria, applied technics and used materials are shown and phases of painting restoration is presented.Keywords1.Saip Tuna2.Painting Restoration3.Atatürk Portraits4.Drawing