Tofa (Karagas) Türkçesi: Şekil bilgisi
Tofa (Karagas) Turkish: Morphology
  1. Tez No: 298305
  2. Yazar: ALİ ILGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BİCAN ERCİLASUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tofa Türkçesi, Eski Türkçe, Şekil Bilgisi, Kelime Yapımı, Fiil Çekimi, Tofa Turkish, Old Turkish, Morphology, Word Formation, Verbal inflection
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 371
Özet
Bu çalışmanın amacı bugün Sibirya coğrafyasında varlığını sürdürmekte olan Tofa Türkçesinin şekil bilgisinin tarihî-karşılaştırmalı olarak incelenmesi ve Tofa Türkçesindeki biçimbirimlerin yapısal ve işlevsel özelliklerinin tespit edilmesidir. Eldeki çalışma Giriş ve İnceleme olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Tofa Türklerinin sosyokültürel tarihi, Türk lehçelerinin tasnifinde Tofa Türkçesinin yeri, Tofa Türkçesindeki harflerin tanımları ve Tofa Türkçesinin ses özellikleri üzerine bilgiler verilmiştir.Çalışmamızın esas bölümünü teşkil eden inceleme kısmında Kelime, Yapım Ekleri, Adlar, Zamir, Sıfat, Zarf, Fiil, Zaman, Görünüş, Kip ve Kiplik, Kılınış kategorileri ele alınmıştır. Tarihî-karşılaştırmalı bir yaklaşımla ele alınan her kategori yapısal ve işlevsel açıdan örneklere dayalı olarak işlenmiştir. Sonuç kısmında incelememizde elde ettiğimiz bulgular maddeler hâlinde sunulmuştur. Ayrıca çalışmamız süresince yararlandığımız eserler de Kaynakça kısmında yazar adlarına göre alfabetik olarak sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the the morphology of Tofa Turkish ?spoken in Siberia region- in a historical-comperative way, and to determine the structural and functional properties of morphemes in Tofa Turkish. The present study consists of two chapters, namely introduction and analysis. Some information on the sociocultural history of Tofa Turks, the place of Tofa Turkish in the classification of Turkish dialects, the description of letters used to write Tofa Turkish and phonological pattern of Tofa Turkish are provided in the first chapter.In the second chapter ?being the basic part of the research- the categories of Vocabulary, Derivational Suffixes, Nouns, Pronoun, Adverb, Verb, Tense, Aspect, Mood and Modality, Actionality are analyzed. Each category which is analzed with a historical-comperative approach is treated in terms of structure and function through examples. In the conclusion part, the outcomes gathered at the end of the research are itemized. The works benefited throughout the research are listed in the bibliography section in the alphabetical order of authors? names.