Okul aktörlerinin ilköğretim kurumları standartları konusundaki görüşlerinin değerlendirilmesi
The evaluation of school actors' opinions on quality standards in primary schools
- Tez No: 298397
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: standart, standart alanı, alt standart, nitelikli eğitim, İlköğretim Kurumları Standartları, sub standard, standard, standard area, qualified education, Quality Standards in Primary Schools
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bilgi çağı olarak nitelendirdiğimiz 21. yüzyılda bilim ve teknolojideki gelişmeler hızla ilerlemektedir. Toplumlar, bu hıza ayak uydurabilmek için çağın gereklerine uygun bireyler yetiştirmelidirler (Drucker,1983:385). Bunun için de toplumların daha nitelikli, daha iyi hizmet sunan okullara ve eğitim ortamlarına ihtiyaçları vardır.İlköğretim Kurumları Standartları, ilköğretim okullarının belirlenen alanlardaki mevcut durumlarının tespit edilmesi, olması gereken durum ile farkın ortaya konulması ve devamında okulların taşıması gereken özelliklerine ulaştırılması amacıyla gerek duyulan geliştirici faaliyetlere kaynak oluşturabilmek amacıyla yapılan bir çalışmadır. Daha da önemlisi, daha nitelikli eğitim verirken bunu kanıtlara ve verilere dayalı olarak sunmaktır (MEB-UNICEF, 2009: 8).Bu çalışmanın amacı, ilköğretim kurumları okul aktörlerinin İlköğretim Kurumları Standartlarının alt standartlarına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi ve görüşleri arasında anlamlı fark olup olmadığının tespit edilmesidir. Bu bağlamda Ankara ilinden 170 ilköğretim okulunda 230 okul yöneticisi, 230 öğretmen, 230 öğrenci ve 230 veli görüşü ?Algısal yarar ölçeği? ile alınmış ve elde edilen veriler SPSS 17 istatistik programında yer alan Betimsel Analizden, T-testi ve Tek Yönlü Anova ile analiz edilmiştir.Genel olarak, İlköğretim Alt Standartlarına yönelik olarak frekans-yüzde tabloları incelendiğinde, yöneticiler ve velilerin görüşleri paralellik göstermekte ve olumlu olmakla beraber, bunun aksine öğrencilerin görüşleri genelde alt standartlardaki uygulamaların daha az etkili olduğu şeklindedir. Öğretmen görüşleri ise belli bir noktada odaklanmamakla birlikte öğrenci görüşleri ile paralellik göstermektedir.İlköğretim kurumlarında hizmet niteliğinin artırılmasına yönelik okul aktörlerinin görüşleri ile cinsiyetleri arasında anlamlı fark olup olmadığı incelendiğinde, öğrencilerin ve velilerin cinsiyete göre görüşlerinde anlamlı fark olmadığı görülmüştür. Yöneticilerin dört alt standartta ve öğretmenlerin ise iki alt standartta görüşleri ile cinsiyetleri arasında anlamlı fark olduğu görülmüştür. Okul aktörlerinin görüşleri ile yaşları arasında anlamlı fark olup olmadığı incelendiğinde, dört alt standartla ilgili olarak yaşa göre anlamlı fark olduğu belirlenmiştir.İlköğretim kurumlarında hizmet niteliğinin artırılmasına yönelik okul aktörlerinin görüşleri arasında anlamlı fark olup olmadığı incelendiğinde, bütün alt standartlara ait görüşler arasında anlamlı fark olduğu görülmüştür. Genel anlamda yönetici ile öğretmen, yönetici ile öğrenci, öğretmen ile öğrenci ve öğrenci ile veli arasında anlamlı fark ortaya çıkmıştır.Sonuç olarak, daha nitelikli eğitim, çocukları ile ilgili kararlara velilerin de katılması ile sağlanır. Velilerin kararlara katılımı okul yönetiminde daha önemli bir yere sahip olmalarını sağlayacaktır. Bunun yanında, öğrencilerin, öğretmenlerin katılımı okul gelişimi için önemlidir. Öğrencisiz, öğretmensiz ve velisiz okul, okul değildir.
Özet (Çeviri)
In the 21th century that called as ?information age? the developments in science and technology area are rapidly improving. In order to adapt society to these developments, it is only one possible way that individuals have to be educated according to the conditions and situations of the age (Drucker, 1993:385). Therefore, societies need the schools and educational environments that give more qualified and better services.Quality Standards in Primary Schools (QSPS) is a system where it is seen the determination of current situations among schools, the differences between the real situation and the expected situation of schools and according to the results it says a school has to have these qualifications. Moreover, by the help of this system, schools give more qualified education based on proofs and data (MEB-UNICEF, 2009:8).The aim of this study, to have frequency and percentage of school actors? opinions on quality sub standards then, to determinate the meaningful difference among school actors? (administrators, students, teachers and parents) opinions on quality sub standards and finally to show the effect of these meaningful difference among school actors on school development. In this respect, the opinions of 230 administrators, 230 teachers, 230 students and 230 parents in Ankara taken by the ?Perceptual Benefit Scale?. The data analyzed by SPSS 17 statistics program using Descriptive Analyze, T-test and One-Way Anova methods.As a result of the study, when frequency-percentages data is examined, it can be seen parallelism between the administrators? opinions and the parents? opinions according to sub standards and these are mostly positive about the usage of these sub standards. On the contrary, the students? opinions about the efficiency of the sub-standards are low. Teachers? opinions don?t focus on one point.When school actors? opinions according to their genders are examined, it can?t be seen any meaningful difference between students? and parents? opinions and their genders according to sub-standards. There can be meaningful difference between administrators? opinions and their genders according to four sub-standards and teachers? opinions and their gender according to two sub-standards. Besides this, when the meaningful difference between school actors? opinions and their ages, it can be seen meaningful difference according to four sub-standards.As school actors? opinions examined, it can be seen meaningful difference among the groups. Generally, the meaningful differences are between these groups: administrators? and teachers? opinions, administrators? and students? opinions, teachers? and students? opinions, teachers? and students? opinions.To sum up, for the more qualified education, the participation of parents to the decisions related to their children and them is very important. Participating parents to the decisions make them an important part of a school management. Besides this, participating teachers and students to the decisions related with them is useful for school development. Without students, teachers and parents, school is nothing.