Lise onuncu sınıflardaki Türk dili ve edebiyatı eğitimi içinde destan öğretiminin yeri
Role of epic teaching at tenth grades Turkish language and literature education
- Tez No: 298418
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ YAKICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı Eğitimi, destan, destan öğretimi, öğretmen görüşleri, Turkish Literature Education, epic, epic teaching, teacher views
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın amacı, lise 10. sınıflardaki Türk Dili ve Edebiyatı eğitimi içinde destanların dil, edebiyat ve sanat açısından önemini vurgulamak, ders kitaplarında destan öğretimine nasıl yer verdiğine ilişkin öğretmen görüşlerini eleştirel bir bakışla tespit etmektir.Öğretmen görüşleri için 2011-2012 öğretim yılında Ankara ili Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki 8 merkez ilçede bulunan ortaöğretim okullarında görevli Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerine başvurulmuştur.Çalışma betimsel amaçlı bir alan araştırmasıdır. 10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersinde destan kullanımına ilişkin öğretmen yaklaşımlarının neler olduğunu belirlemek için gerçekleştirilmiştir. Ankara ili Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde bulunan 8 merkez ilçede ?Uygun Örnekleme? (Convenience Sampling) yöntemine göre seçilmiş okullardaki 256 edebiyat öğretmenine uygulanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS 15.0 paket programında ki-kare testi kullanılarak ve ? = .05 anlamlılık düzeyi dikkate alınarak analiz edilmiştir. Araştırmanın verileri yorumlandığında, 10. sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersinde kullanılan ders kitaplarındaki destan metinleri (t=.868, p > .05) ve bunların kullanımına (t=-.702, p > .05) ilişkin öğretmen görüşlerinde; cinsiyete, hâlen görev yapılan okul türüne, öğretmenlik mesleğindeki kıdeme ve en son mezun olunan okul türüne göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to emphasize the importance of epics in regard to language, literature, and art at tenth grades Turkish Language and Literature education and how epic teaching takes place to high school textbooks is determined to this subject with a critical view.Participants of the study were in-service Turkish Language and Literature teachers who are working at secondary schools located in city of Ankara in 2011-2012 school year.The study was designed as a survey research. It is aimed to determine teacher approaches intended to utilization of epic in the tenth grade Turkish Language and Literature course.256 Literature teachers from the schools were chosen according to ?Convenience Sampling? method in 8 counties located in the city of Ankara. Acquired data analyzed using chi square test with SPSS 15.0 packet program and by considering ?= .05 relevance level. Results showed that it was not found any significant difference in accordance with teacher views, gender, type of school, teacher job seniority and school degree regarding epic texts (t=.868, p > .05) and use of epic texts upon course textbooks (t=-.702, p > .05) to tenth grade Turkish Language and Literature.