Ratlarda statinlerin yara iyileşmesi üzerine etkileri
Effects of statins in wound healing on rats
- Tez No: 298742
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Yara iyileşmesi, simvastatin, kollajen, Wound healing, simvastatin, collagen
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Giriş ve Amaç: Yara iyileşmesinin gecikmesi cerrahide önemli bir sorundur. İyileşme sürecini etkileyen bir çok etken ve mekanizma vardır. Yara iyileşmesi tüm dokularda, aynı işlemlerin tekrarlandığı bir süreçtir. Bu nedenle yara iyileşmesi ile ilgili herhangi olumlu bir gelişme, özellikle cerrahi alanlarda yaygın olarak kullanılabilir bir avantaj sağlayabilir. Bu süreçte kollajen önemli bir yere sahiptir. Çalışmamızda amacımız; hayvan modelinde, simvastatinin yara iyileşmesini hızlandırdığını ve yara gerilme kuvvetini arttırdığını ortaya koymaktır.Materyal ve Metod: Otuzaltı denekten oluşan bir rat modeli oluşturduk. Yara örneği olarak karın ön duvarı orta hat kesisi ve birincil onarımını belirledik. Deneklerin bir grubuna yüksek doz (5 mg/kg/gün) ve bir grubuna da düşük doz (1 mg/kg/gün) simvastatin preoperatif 14 gün intraperitoneal uyguladık. Kontrol grubundaki denekler ile diğer 2 grubu gerilme kuvvetleri, kollajen tipleri ve inflamasyon skorları açısından karşılaştırdık.Sonuçlar: Yüksek doz simvastatin uygulanan ratlar (A grubu) düşük doz simvastatin uygulananlarla (B grubu) gerilme kuvvetleri açısından karşılaştırıldığında, yüksek doz uygulanan gruptakilerin gerilme kuvvetlerinin istatistiksel olarak anlamlı ölçüde düşük olduğu saptandı (p=0.041). Tip I kollajen boyanmalarına göre gruplar karşılaştırıldıklarında A ve B grupları arasında anlamlı farklılık olduğu (p=0.015) ve A grubunun daha yüksek orandığı boyandığı izlenmiştir. Tip III kollajen boyanmalar açısından gruplar karşılaştırıldıklarında ise A grubu B grubuna göre, B grubu da C grubuna göre daha yüksek oranlarda boyanmaya sahip bulunmuştur (sırasıyla p değerleri 0.002 ve 0.033). Gruplar inflamasyon skorlarına göre karşılaştırılmışlardır. Skor 1 açısından yapılan karşılaştırmalarda B grubu diğer 2 gruptan yüksek ve A grubu da C grubundan istatistiksel olarak anlamlı düşük değerlere sahip bulunmuştur (p=0.017, A grubu %0.00, B grubu %71.4 ve C grubu %28.6). Skor 2 açısından yapılan karşılaştırmalarda ise A ve B grupları C grubuna göre anlamlı derecede düşük değerlere sahip bulunmuştur (p=0.017, A grubu %11.1, B grubu %33.3 ve C grubu %55.6). Skor 3 yüzdeleri açısından A grubu diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı ölçüde yüksek bulunmuştur (p=0.017, A grubu %55.6, B ve C grupları %22.2).Sonuç olarak, çalışmamızda simvastatin uygulamasının yara iyileşmesi ve doku gerilme kuvveti üzerinde olumlu bir etkisi olmadığını gördük. Yara iyileşmesi fazları üzerine statin grubu ilaçların etkilerini değerlendirmek üzere daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The delay of wound healing is an important problem in surgery. Various factors and mechanisms effect this period. Wound healing is the same procedure in all kind of tissues. For this reason, any development in wound healing process would gain an advantage in surgery. Collagen plays an important role in this process. Our aim in our study is showing the benefits of statins in an experimental rat model that statins will shorten the wound healing period and increase wound tension.Material-Method: We set up an experimental rat model of 36 rats. We made midline complete incission and closed the defect primarily for creating a wound model. Statin was used intraperitoneally to the groups with two different dosages (5 mg/kg/day high dose group, 1 mg/kg/day low dose group) and one group was sham. Statin was used for 14 days and the operations were done, and two statin groups compared for tensile strength, amount of collagen and inflamation to sham group.Result: High dose simvastatin group (Group A) has significantly lower measurements than low dose simvastatin group (Group B) when they compared for tensile strength (p=0.041). High dose simvastatin group has significantly higher levels of type I collagen than lower dose simvastatin group (p=0.015). For the levels of type III collagen, high dose simvastatin group has higher levels than both low dose and sham groups, and low dose group has higer levels than sham group (Group C) (respectively p, 0.002 and 0.033). Groups were compared for inflamation scores and low dose simvastatin group was found for score 1 as the highest than the other groups (p=0.017, Group A 0.00 %, Group B 71.4 %, Group C 28.6 %). Group A and B were found lower inflamation score 2 than sham group (p=0.017, Group A 11.1 %, Group B 33.3 %, Group C 55.6 %). Group A had the highest score 3 than the other 2 groups (p=0.017, Group A 55.6 %, Group B 22.2 %, Group C 22.2 %).As a result, we found that simvastatin has no benefit in wound healing and tensile strength in our rat model. There should be further investigations on statins and their effects on wound healing.