Yaşlı populasyonda 25-OH-vitamin D3 düzeyi ile arteryal sertlik ve mortalite riski arasındaki ilişki
The Association of 25-OH-vitamin D3 with Arterial Stiffness and Mortality in a Elderly Population
- Tez No: 298757
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİM KUTLAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, Nefroloji, Geriatrics, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: 25-OH-Vitamin D3, arteryal sertlik, mortalite, 25-OH-vitamin D3, arterial stiffness, mortality
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: D vitamini eksikliğinin kardiyovasküler hastalıklar, subklinik arteryal sertlik gelişimi, tüm nedenlerden ve kardiyovasküler nedenlerden mortalite üzerine etkisi çok sayıda çalışmada araştırılmıştır. Farklı populasyonlarda yapılan çalışmalarda elde edilen sonuçlar oldukça tutarsız görünmektedir. Çalışmamızda, yaşlı hasta grubunda 25-OH-vitamin D3 düzeyi ile arteryal sertlik ve mortalite riski ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Gereç Yöntem ve Bulgular: 2008 yılında Ankara ili Mamak bölgesinde yapılan `yaşlılarda sağlık taraması' verileri retrospektif olarak tarandı. 64 yaş üzerinde, kardiyovasküler olay hikayesi, ileri evre kronik böbrek hastalığı olmayan ve D vitamini replasman tedavisi almayan 261 hasta çalışmaya dahil edildi. Katılımcıların komorbid hastalık, ilaç kullanımı öyküleri, fizik muayene bulguları, mortalite verileri, biyokimyasal parametreleri, NDH ve Alx ölçümleri kayıtların geriye dönük incelenmesi ile temin edildi. 2008 yılında alınan ve ?80°C'de muhafaza edilen serumlarla 25-OH-vitamin D3 düzeyi çalışıldı. Ortalama serum 25-OH-Vitamin D3 düzeyi 39.7 ± 16.6 ng/ml' ydi. D vitamini eksikliği 75 (% 28,7) katılımcıda mevcuttu. Serum 25-OH-vitamin D3 düzeyi ile HDL düzeyi arasında pozitif korelasyon görüldü (p: 0.006). D vitamini eksikliği olan grupta ARB kullanımı daha yüksek orandaydı (p: 0.004). D vitamini eksikliği ile NDH ve Alx ölçümleri ilişkili değildi (p:0.272, p: 0.054). Serum 25-OH-vitamin D3 düzeyi sürekli değişken olarak kullanıldığında, NDH ile negatif korelasyon görüldü. Mortalite riski ile D vitamini eksikliği veya 25-OH-vitamin D3 düzeyi arasında anlamlı ilişki yoktu.Sonuç: Populasyonumuzda ortalama serum 25-OH-vitamin D3 düzeyi 39.7 ± 16.6 ng/ml'dir ve D vitamini eksikliği % 28.7 hastada görülmüştür. D vitamini düzeyi serum HDL düzeyi ile negatif korelasyon göstermektedir. D vitamini eksikliği olan grupta ARB kullanımı daha fazladır. 25-OH-Vitamin D3 düzeyi ile mortalite riski arasında ilişki görülmemektedir. D vitamini eksikliği ile NDH ve Alx ölçümleri arasında anlamlı ilişki yoktur. Serum 25-OH-vitamin D3 düzeyi ile NDH arasında negatif korelasyon mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Background: The effect of vitamin D deficiency on cardiovascular diseases, all cause and cardiovascular mortality was investigated in several studies. The results from different populations seem to be conflicting. In our study, we aimed to ascertain the relationship between vitamin D deficiency, arterial stiffness and mortality.Methods and Results: The data from `Health Screening Study?, which was performed at Ankara Mamak district in 2008, were collected retrospectively. The sample for the current study comprised 261 participiants over 64 years old, without any evidence of cardiovascular event, advanced stage chronic renal disease and previous vitamin D treatment. Data of comorbidities, medications, biochemical parameters, PVW and Alx measurements obtained retrospectively. 25-OH-vitamin D3 measurements were performed with the serum samples that obtained in 2008 and stored at -80ºC. The mean serum 25-OH-vitamin D3 concentration was 39.7±16.6 ng/ml. Vitamin D deficiency was present in 75 (28.7%) partipiciants. There was a positive correlation between serum 25-OH-vitamin D3 concentration and HDL (p:0.006). Usage of ARB was higher among the vitamin D deficient group (p: 0.004). Vitamin D deficieny wasn?t associated with PWV and Alx. When we used 25-OH-vitamin D3 as a continuous variable, a negative correlation with PWV was seen. The risk of mortality wasn?t significantly associated with either vitamin D deficiency or serum 25-OH-vitamin D3 concentration.Conclusions: The mean serum 25-OH-vitamin D3 concentration was 39.7±16.6 ng/ml and vitamin D deficiency was present in 28.7% of the partipiciants. Vitamin D deficiency was correlated positively with using of ARB and negatively with HDL concentrations. No association was seen between 25-OH-vitamin D3 concentration and mortality. Vitamin D deficiency wasn?t significantly associated with PWV and Alx. Serum 25-OH-vitamin D3 concentration was negatively correlated with PWV.