Yaşlı populasyonda asimetrik dimetilarjinin dağılımı ve asimetrik dimetil arjininin geleneksel kardiyovasküler risk faktörleri ile arasındaki ilişki
Distribution of asymmetric dimethylarginine and relationship between asymmetric dimethylarginine and traditional cardiovascular risk factors in a olderly population
- Tez No: 298765
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİM KUTLAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, Nefroloji, Geriatrics, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: ADMA, kardiyovasküler risk faktörleri, ateroskleroz, arteriyel sertlik, ASA, ADMA, cardiovascular risk factors, atherosclerosis, arterial stiffness, ASA
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Endojen nitrik oksit sentez inhibitörü asimetrik dimetilarjinin (ADMA) özellikle son 10 yılda yeni bir kardiyovasküler risk faktörü olarak ortaya çıkmaktadır. Biz de Ankara Mamak ilçesinde yaşayan 966 yaşlı bireyde ADMA plazma konsantrasyon dağılımlarını, ADMA'nın diğer kardiyovasküler risk faktörleriyle, nabız dalga hızı (NDH) ve augmentasyon indeksiyle (Alx) ilişkisini değerlendirmek için bu çalışmayı yaptık.Gereç Yöntem ve Bulgular: Yaşlılarda sağlık taraması adı altında Ankara Mamak bölgesinde 55 yaş ve üstü 966 kişi çalışmada değerlendirildi. Katılımcıların ortalama yaşı 70.3± 6.4 idi. Katılımcılar öyküleri alındı ve ayrıntılı fizik muayeneleri yapıldı. Serum ADMA ve diğer biyokimyasal parametre düzeyleri ölçüldü. NDH ve Alx ölçümleri yapıldı. Tüm populasyonun ADMA ortalamasını 0.85±038 µmol/L olarak bulduk. ADMA, asetil salisilik asit (ASA) kullanımı (?=-0.092, p=0.005), statin kullanımı(?=-0.065, p=0.045), anjiotensin resertör blokörü kullanımı (ARB) (?=-0.092, p=0.004), beta blokör kullanımı (BB) (?=-0.097, p=0.003) ve oral antidiyabetik kullanımı(?=0.085, p=0.009) ile anlamlı negatif korelasyon gösteriyordu. ADMA, kronik obstrüktif akciğer hastalığı öyküsü (KOAH) ile istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon gösteriyordu(?=0.085, p=0.009). ASA kullanımı yapılan çoklu regresyon analizi sonucunda ADMA üzerine etkisi halen devam eden tek değişken olarak kalmıştır(ß=-0.132, p=0.035). Diğer demografik özelliklerin, kardiyovasküler risk faktörlerinin, NDH ve Alx'in ADMA konsantrasyonları ile anlamlı ilişkisi yoktu.Sonuç: Poulasyonumuzdaki ADMA ortalaması 0.85±038 µmol/l'dir. ADMA, ASA kullanımı, statin kullanımı, ARB kullanımı, BB kullanımı, oral antidiabetik kullanımıyla negatif korelasyon gösterirken KOAH öyküsüyle pozitif korelasyon göstermektedir. ASA kullanımı çoklu regresyon analizleri sonrasında etkisi devam eden tek değişkendir.
Özet (Çeviri)
Background: The endogenous nitric oxide synthase inhibitor asymmetric dimethylarginine (ADMA) has emerged as a novel cardiovascular risk factor especially at the last decad. We performed this study of 966 older individuals living at Ankara Mamak district for assessing ADMA plasma concentration distribution, relationship between ADMA and other cardiovascular risk factors and pulse wave velocity (PWV) and augmentation index (Alx).Methods and Results: Nine hundred sixty six individuals over 55 years of age were evaluated in a health screening study in Ankara Mamak district. The mean age was 70.3 ± 6.4. Anamnesis were taken and detailed physical examination was performed. Serum levels of ADMA and some other biochemical markers were measured. Pulse wave velocity and augmentation index measurements were performed. The mean ADMA concentration of all population was 0.85±0.38 µmol/L. ADMA was significately negatively correlated with using of acetyl salysilic acid (ASA) (?=-0.092, p=0.005), statin(?=-0.065, p=0.045), angiotensin receptor blocker (ARB) (?=-0.092, p=0.004), beta blocker (BB) (?=-0.097, p=0.003) and oral antidiabetic (?=0.085, p=0.009). Having cronic obstructive pulmoner dissease (COPD) was significantly positively correlated with ADMA(?=0.085, p=0.009). After multiple regression analysis, using of ASA was the only factor thats affects ADMA. Other demographic characteristics, cardiovascular risk factors, PWV and Alx was not significantly associated with ADMA concentrations.Conclusions: The mean ADMA concentration is 0.85±0.38 µmol/l in our population. ADMA is negatively correlated with using of ASA, statin, ARB, BB and oral antidiabetic but positively correlated with having COPD. Using ASA was the only factor thats affect ADMA concentrations after multiple regression analysis.