Over kanserinde proteomics (Proteom bilimi) teknolojisi ile bulunan yeni tümör belirleyicilerinin şüpheli adneksiyel kitlelerin tanısında kullanımı
The use of new tumor markers detected by proteomics (Proteome sciences) technology in the diagnosis of suspected adnexial masses and ovarian carcinoma
  1. Tez No: 298771
  2. Yazar: FUNDA YAZICI EROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RUŞEN AYTAÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Transferin, Apolipoprotein A1, CA 125, Over kanseri, Proteomics, Transferrin, Apolipoprotein A1, CA 125, Ovarian carcinoma, Proteomics
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Over Kanserinde Proteomics (Proteom Bilimi) Teknolojisi ile Bulunan Yeni Tümör Belirleyicilerinin Şüpheli Adneksiyel Kitlelerin Tanısında KullanımıAmaç: Bu çalışmada adneksiyel kitle nedeniyle başvuran hastalarda over kanserini benign ovarian tümörden ayırmak için proteomics teknolojisi ile saptanan yeni tümör belirteçlerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi ve over kanserinin tanısında yeni tümör belirteçlerinin kullanılması amaçlanmıştır.Yöntem: Çalışmada 20 over kanseri, 21 benign ovarian tümörü olan ve 21 ovaryen patolojisi olmayan hasta değerlendirildi. Hastaların serum örneklerinden Western blot tekniği ile Apolipoprotein A1, Transferrin oranları belirlendi. Hastaların operasyon öncesi CA 125 düzeylerine bakıldı. Over kanserinde benign kitle ve ovaryen patolojisi olmayan gruba göre Apo A1 ve transferinin değişimi ve over kanserinde Apo A1 ve transferin oranının yaş, evre, CA 125 ve histolojik tipe göre değişimi araştırıldı.Sonuçlar: Transferin ve Apo A1 oranları over kanserinde benign kitle ve kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulunurken, benign kitle ve kontrol grubu arasında benzer bulundu. CA 125 düzeyine göre karşılaştırıldığında transferin oranı CA 125 düzeyi yüksek olanlarda daha düşükken, Apo A1 oranı benzer bulundu. CA 125 düzeyi düşük olanlarda transferin ve Apo A1 oranları gruplar arası benzerken, Ca 125 düzeyi yüksek olanlarda transferin over kanserinde düşük bulundu. Tüm hastalarda yaşa göre ve over kanserinde yaşa, evreye ve histolojik tipe göre karşılaştırıldığında transferin ve ApoA1 oranları benzer bulundu. Transferinin over kanserindeki sensitivitesi ve spesifisitesi %85 iken, Apo A1'in sensitivitesi %75, spesifisitesi %64 olarak bulundu.Yorum: Transferin ve Apo A1 oranlarının over kanserinde düşük çıkıp, benign kitle ve kontrol grubunda benzer çıkması, bu proteinleri şüpheli adneksiyel kitlelerin tanısında kullanabileceğimizi göstermektedir. Sensitivite ve spesifisiteyi arttırmak için transferin ve Apo A1'i CA 125 ile birlikte kullanmak gerekir.
Özet (Çeviri)
The Use of New Tumor Markers Detected by Proteomics (Proteome Sciences) Technology in the Diagnosis of Suspected Adnexial Masses and Ovarian CarcinomaObjective: In this study we evaluated new tumor markers detected by proteomics (proteome sciences) technology to differentiate benign ovarian masses from ovarian carcinoma and used new tumor markers to identify ovarian carcinoma.Methods: Twenty women with ovarian carcinoma, twenty-one woman with benign ovarian masses, twenty-one women with normal ovaries were included in this study. The levels of transferrin and apolipoprotein A1 were measured in serum samples with western blot analysis. The level of CA 125 was measured before operation. In ovarian carcinoma, according to age, stage, CA 125 level and histological type change of transferin and apolipoprotein A1 levels were investigated.Results: Transferrin and apolipoprotein A1 levels were down-regulated in patients with ovarian carcinoma compared with benign ovarian mass and control groups. The differences in transferrin and Apo A1 levels between benign ovarian mass and control groups were not significant. Low transferrin level was observed in patients with high level of CA 125. In ovarian carcinoma, differences in transferrin and apo A1 levels were not significant in terms of age, stage and histological type. Transferrin sensitivity and specificity for detection of ovarian carcinoma were 85%, Apo A1 sensitivity and specificity for detection of ovarian carcinoma were %75 and %64.Conclusions: Transferrin and apolipoprotein A1 can be used in the diagnosis of suspected adnexial masses. In case of combination with CA125, sensitivity and specificity will increase.