65 yaş üstü osteoporozlu kadınlarda kuadriseps femoris kasına uygulanan elektrik stimulasyonu ve dirençli egzersizin kas kuvveti, denge, propriosepsiyon ve düşme üzerine etkisi
Efficacy of electrical stimulation and resistive exercise applied to quadriceps femoris muscle on muscle strength, balance, proprioception and fall among osteoporotic women over 65 years of age
- Tez No: 298822
- Danışmanlar: PROF. DR. OYA TOPUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: osteoporoz, yaşlı, denge, elektrik stimulasyonu, fonksiyonel mobilite, osteoporosis, elderly, balance, electrical stimulation, functional mobility
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: 65 yaş üstü osteoporozlu kadınlarda kuadriseps kasına uygulanan elektrik stimulasyonu ve dirençli egzersiz tedavilerinin alt ekstremite kas kuvveti, propriosepsiyon, denge, düşme riski, düşme korkusu ve yaşam kalitesi üzerine etkilerini araştırmak.Gereç ve yöntem: Çalışmaya, gönüllü 65 yaş üstü osteoporozlu 15 kadın alındı. Hastalar randomize olarak elektrik stimulasyonu+ egzersiz, sham elektrik stimulasyonu+ egzersiz ve sham elektrik stimulasyonu uygulanan 5'er kişilik üç gruba ayrıldı. Her gruba, osteoporoz hakkında bilgilendirmeye ve düşmeleri önlemeye yönelik önerileri içeren eğitim programı verildi. Tüm grupların tedavileri haftada 3 gün 6 hafta sürecek şekilde hastanede araştırmacı tarafından uygulandı. Posturografik düşme riski, izokinetik kas kuvveti değerlendirilmesi, propriosepsiyonun değerlendirilmesi, Berg denge testi, Timed Up and Go Test (TUG), Geriatrik depresyon ölçeği (GDÖ), SF-36 yaşam kalitesi sorgulama formu ve dört nokta likert skalası değerlendirmeleri tedaviden önce ve tedavi bitiminde araştırmacı tarafından yapıldı.Bulgular: Elektrik stimulasyonu ve egzersiz uygulanan grupta TUG testinde sham elektrik stimulasyonu uygulanan kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı düzelme saptandı ( p0.05).Sonuç: Elektrik stimulasyonu ve egzersiz programı, TUG ile ölçülen fonksiyonel mobilitenin gelişmesinde etkilidir. Elektrik stimulasyonu ve egzersiz programı, sham elektrik stimulasyonu ve egzersiz programı sağlığın genel algılanmasında düzelmeye sebep olsalar da kontrol grubuna göre daha etkili değildir. Kas kuvveti , denge, geriatrik depresyon, düşme korkusu, propriosepsiyon iyileşme açılarından verilen tedavi programları etkili saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study was to assess the efficacy of electrical stimulation applied on quadriceps muscle and resistance exercise on lower extremity muscle strength, proprioception, balance, fall risk, fear of falling and quality of life among osteoporotic women over 65 years of age.Methods: 15 osteoporotic women over 65 years of age who voleentered to participate were included in the study. They were randomized into one of three groups each consisting of 5 people: electrical stimulation+ exercise, sham electrical stimulation + exercise , sham electrical stimulation. To each group an informative booklet about osteoporosis and preventing from falls was given. All treatments was performed at hospital 3 times a week for 6 weeks by the examiner. At the beginning and at the end of the study, fall risk yielded by posturography, isokinetic muscle strength, proprioception, Berg balance test, Timed Up-and-Go test, Geriatric Depression scale, SF-36 quality of life questionaire and four-point Likert scale were filled in by the examiner .Results: In the electrical stimulation and exercise group there were statistically significant improvements for TUG test when compared to control (p0.05)Conclusion: Electrical stimulation and exercise programme is effective on improving functional mobility which is calculated with TUG. Although electrical stimulation + exercise and sham electrical stimulation + exercise groups improved global assessment of health, they are not more effective than control group. Treatment programs are not found to be effective on improving muscle strength, balance, geriatric depression, fear of falling, proprioception.