Tip 2 diyabeti ile osteoporozu olan ve olmayan postmenapozal kadınlarda leptin, adiponektin ve insülin direncinin kemik mineral dansitesi ile ilişkisi
The relation of leptin, adiponectin and insulin resistance with bone mineral density in postmenapausal women with and without Type 2 diabetes mellitus and osteoporosis
- Tez No: 193914
- Danışmanlar: PROF.DR. NUMAN TAMER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: adiponektin, leptin, insülin direnci, osteoporoz, Tip 2 diabetes mellitus, adiponectin, leptin, insulin resistance, osteoporosis, tip 2 diabetes mellitus
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖzetTip 2 Diyabeti ile Osteoporozu Olan ve Olmayan Postmenapozal Kadınlarda Leptin,Adiponektin ve nsülin Direncinin Kemik Mineral Dansitesi ile lişkisinsan mezenkimal kök hücrelerinin osteoblastlara veya adipositlere farklılaşabilmesi veobez bireylerde kemik mineral dansitesinin yüksek olduğuna dair bilgiler kemikmetabolizması ile yağ hücrelerinin doğrudan etkileştiğini düşündürmektedir. Biz de buçalışmada Tip 2 diyabeti (DM) ile osteoporozu olan ve olmayan postmenopozal kadınlardaleptin, adiponektin ve insülin direnci ile kemik mineral dansitesi arasında ilişki olupolmadığını belirlemeyi amaçladık.Çalışmaya toplam 76 postmenopozal kadın hasta alındı. Osteoporoz için tedavi almaktaolanlar, 65 yaş üstü olanlar, kemik metabolizmasını etkileyen ilaç alan ve hastalığı olanlardışlandı. Hastaların L2-L4 vertebra ve femur kemik mineral dansitesi (KMD), yağ yüzdesi,yağsız vücut kitlesi ve yağ kitlesi ölçüldü. Vertebra ve/veya femur T skoru -2'nin altındaolanlar çalışmaya dahil edildi. Hastalar DM ve osteoporoz tanılarına göre dört gruba ayrıldı.Birinci grup Tip 2 DM ve osteoporoz tanısı olan 19 , ikinci grup Tip 2 DM tanısı olan veosteoporoz tanısı olmayan 20, üçüncü grup Tip 2 DM tanısı olmayan ve osteoporozu olan 19,dördüncü grup Tip 2 DM tanısı olmayan ve osteoporoz tanısı olmayan 18 kadın hastadanoluşuyordu.Çalışmanın sonucunda osteoporozu olan ve olmayan kadınlarda leptin, adiponektin veinsülin direnci arasında bir farklılık saptanmadı. Aynı zamanda bu hastalarda leptin,adiponektin ve insülin direnci ile KMD arasında herhangi bir birliktelik saptanmadı. Tip 2diyabetik osteoporozu olan ve olmayan kadınlarda leptin , adiponektin ve insülin direnci ileL2-L4 vertebra, femur boyun ve trokhanter KMD arasında herhangi bir birlikteliksaptanmazken leptin ile femur wards üçgeni KMD arasında negatif birliktelik saptandı. Tip 2diyabetiklerde leptin, adiponektin ve insülin direncini kemik metabolizması üzerine etkileri ileilgili daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
AbstractThe relation of Leptin, Adiponectin and Insulin Resistance with Bone Mineral Densityin Postmenapausal Women with and without type 2 Diabetes Mellitus and OsteoporosisBoth the information on the differantion capacity of human mesenchymal stem cellsinto ostoeblasts or adipocytes and the increased bone mineral density in obese individualssuggest that bone metabolism and adipocytes directly influence each other. In this study, weaimed to determine whether there is an relation between leptin, adiponectin and insulinresistance and bone mineral density (BMD) in postmenapausal women with and without type2 diabetes mellitus (DM) and osteoporosis.In total, 76 postmenapausal women were included into the study. Osteoporosistherapy, the age over 65, women who have bone metabolism disease or having drugs thatinterfere with bone metabolism were exclusion criteria. BMD of L2-L4 spine and femur, fatpercentage, lean body mass and fat mass of the patients were measured. The patients whosespine and/or femur T score under -2 were included into the study. Patients were divided into 4groups according to diagnosis of DM and osteoporosis. First group consisted of 19 womenboth with type 2 DM and osteoporosis; second group consisted of 20 women with type 2 DMbut without osteoporosis; third group consisted of 19 with osteopororsis but without type 2DM; fourth group consisted of 18 women with neither type 2 DM nor osteoporosis.At the result of the study, there was no difference between leptin, adiponectin andinsulin resistance in women with or without osteoporosis. In addition, there was no anyassociation between leptin, adiponectin and insulin resistance and BMD in these patients. Inthe patients with and without type 2 diabetic osteoporosis, there was no any associationbetween leptin, adiponectin, insulin resistance and L2-L4 spine, femur neck and trochanterbut there was an inverse association between leptin and BMD of femur wards triangle.In conclusion, further studies about the effects of leptin, adiponectin and insulinresistance on bone metabolism are required.