Elazığ il merkezinde çalışan hemşirelerin kendilerini profesyonel açıdan nasıl algıladıklarının belirlenmesi
Determinining the self-evaluation of the nurses working in the city of Elazığ in professional aspects
  1. Tez No: 298838
  2. Yazar: ÖZLEM DOĞAN YÜKSEKOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Meslek, Profesyonel tutum, Hemşirelik ve Profesyonellik Algısı, Profession, Professional Attitude, Nursing and Professıonal Comprehend
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Kesitsel tipteki bu epidemiyolojik araştırma, Elazığ il merkezinde çalışan hemşirelerin kendilerini profesyonel açıdan nasıl algıladıklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma 13 Ekim 2009 ? 13 Kasım 2009 tarihleri arasında yapılmıştır. Yüz-yüze görüşme tekniği ile uygulanan veri toplama formu, hemşirelerin sosyo-demografik özellikleri ve profesyonelliğe ilişkin bilgilerini kapsayan 28 sorudan oluşmuştur. Ayrıca araştırmada hemşirelerin meslekte profesyonel tutumlarını ölçmek amacıyla Erbil ve Bakır tarafından geliştirilen ve 32 maddeden oluşan `Meslekte Profesyonel Tutum Envanteri' kullanılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen verinin değerlendirilmesinde SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 15.0 paket program kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirmesinde tanımlayıcı istatistiksel methotlar (frekans, yüzde, ortalama, standart sapma) kullanılmıştır. Araştırmada t testi, Anova, Tukey Pearson Korelasyon, Mann Whitney U gibi testler kullanılmıştır.Araştırmaya belirtilen tarihler arasında ulaşılan 133 hemşire katılmıştır. Araştırmaya katılan 133 hemşirenin yaş ortalaması 27 ± 3.9dur. Grubun % 40.6'sı 22-25 yaş arası genç hemşirelerden oluşmaktadır. Araştırmaya katılan hemşirelerin % 80.4'ü bayan, % 19.6'sı erkek hemşirelerden oluşmaktadır. Hemşirelerin meslekte profesyonel tutum envanterine göre ortalama tutum puanı 137 ± 13.9 olarak bulunmuştur. Araştırmaya katılan hemşirelerin sosyo-demografik özellikleri ile meslekte profesyonel tutumları arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için yapılan bağımsız grup t testi analizinde yaş, çalışılan yıl ve hemşirelerin temel uğraş alanını bilme değişkenlerinin meslekte profesyonel tutum puanını bağımsız olarak etkilediği bulunmuştur (p0.05).Sonuç olarak, hemşirelerin mesleki profesyonelliklerini değerlendirmek amacıyla düzenli değerlendirmeler yapılmalı, profesyonelliğin önündeki engellerin belirlenmesi ve düzeltilmeye çalışılması, idealize ettiğimiz hemşireyi yetiştirirken de eğitim sistem ve müfredatın profesyonel standartlara göre oluşturulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This cross-sectional epidemiological study was applied to determine how the nurses working in the city of Elazig perceive themselves in Professional Aspect. The research was done between October 13 ? November 13, 2009. The data collection form, applied with face-to-face interviews technique, consists of 28 questions including the nurses' socio-demographic characteristics and their knowledge about professionalism. Moreover, Professional Attitude Inventory in the Profession which is developed by Erbil and Bakır and consists of 32 items was used in the study in order to evaluate the professional attitudes of the nurses in the profession. During the assesment of the data obtained from the study the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 15.0 program was used for the statistical analyses. In the evaluation of the study data, descriptive statistical methods (frequency, percentage, mean, standard deviation) were used. Independent sample t-test, anova and post-hoc tests (Tukey), Pearson Korelasyon ve Mann Whitney U were used as hypothesis tests.133 nurses attended to the study between the dates specified . The average age of 133 nurses participated in the study was 27 ± 3.9. 40.6 % of the study consists of young nurses between 22-25. From the group participated in the study 80.4% were female and 19.6 % were male nurses. The average attitude score of the nurses according to the Professional Attitude Inventory in Profession was found as 137 ± 13.9. In the analysis of the independent t group test applied to evaluate the relation between socio-demographic and occupational professional attitudes of the participating nurses, it was found that knowing the age and years worked and the nurses' basic work area variables independently influenced the professional attitude scores in the profession (p 0.05)As a result, regular assessments must be done in order to evaluate the nurses? occupational professionalism, the barriers for the professionalism must be identified and corrected, the education system and curriculum must be formed according to the professional standards in raising the idealized nurse.