Özofagus kanseri evrelemesinde PET-BT'nin önemi
The importance of PET-CT in the staging of esophageal cancer
  1. Tez No: 298843
  2. Yazar: ÖZKAN ÇİNİCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YENER AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: PET-BT, özofagus kanseri, evreleme, PET-CT, esophageal cancer, staging
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Özofagus kanseri tanısı almış hastalara operasyon öncesi evrelendirme amacıyla yapılan dual faz F-18 FDG PET-BT ile yapılan evrelemenin cerrahi evreleme ile karşılaştırılması amaçlanmıştır.Yöntem: Mayıs 2009 - Temmuz 2011 tarihleri arasında kliniğimizde yatırılarak preoperatif evreleme amacıyla dual faz PET-BT incelemesi uygulanan 30 hastanın dosya bilgileri ve görüntüleri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. PET-BT ile elde edilen evre, lenf nodu metastazı bulguları histopatoloji sonuçlarıyla yapılan evreleme ile karşılaştırılmıştır.Bulgular: Otuz hastanın yaş ortalaması 59.2±11.9 (36?82) idi. Cerrahi evrelemeye göre, iki hasta evre 1A (%6,7), sekiz hasta evre 2A (%26,7), beş hasta evre 2B (%16,7), yedi hasta evre 3a (%23,2), üç hasta evre 3B (%10) ve beş hasta evre 3C (%16,7)'dir. PET-BT ile yapılan evrelemede ise iki hasta evre 1A (%6,7), oniki hasta evre 2A (%40), dört hasta evre 2B (%13,2), beş hasta evre 3A (%16,7), iki hasta evre 3B (%6,7) ve beş hasta evre 3C (%16,7) olarak değerlendirilmiştir. PET-BT ve cerrahi evreleme karşılaştırıldığında PET-BT ile evre 2A olarak raporlanan sadece dört vakada cerrahi evreleme sonucunda ikisi evre 2B, biri evre 3A ve biride 3B olarak evrelendirilmiştir. PET-BT evrelemesi ve cerrahi evreleme karşılaştırıldığında korele bulunmuştur. PET-BT evrelemesi ile patolojik evrelemenin karşılaştırılmasının istatiksel olarak elde edilen olasılık değeri Ki-Kare testine göre P=0.00 tespit edilmiştir. Çalışmamızda PET-BT'nin lenf nodu metastazı saptamadaki duyarlılığı %80, özgüllüğü %100 olarak hesaplanmıştır. Pozitif öngörü değeri %100, negatif öngörü değeri %71.4, doğruluk %86.6 olarak hesaplanmıştır.Sonuç: PET-BT'nin sensitivitesinin literatüre oranla daha düşük çıkmasının sebebi ülkemizde granülomatöz hastalıkların ve enfeksiyon hastalıklarının diğer ülkelere göre fazla olmasına bağlı olabilir. Bizim çalışmamız rezektabıl hastalardaki PET-BT'nin geleneksel evreleme metodlarına göre daha doğru sonuç verdiğini desteklemiştir. Hastalardaki uzak metastazların doğru olarak saptanmasında PET-BT invaziv prosedürlerin ve diğer tetkiklerin ihtiyacının azaltılmasını sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: It aims to compare surgical staging with staging made by dual-phase F-18 FDG PET CT for the purpose of pre-operative staging in patients who were diagnosed as esophageal cancer.Method: File informations and images of 30 patients who hospitalized in our clinic between May 2009?July 2011 and applied preoperative staging dual-phase PET-CT were evaluated retrospectively. Stage obtained with PET-CT, lymph node metastases findings were compared with staging from the histopathologic results.Results: Thirty patients? mean age was 59.2±11.9(36?82). According to surgical staging one patient was in stage 1A(6.7%), eight patients were in stage 2A (26.7%), five patients were in stage 2B(16.7%), seven patients were in stage 3A(23.2%), three patients were in 3B(10%), five patients were in stage 3C(16.7%). As according to staging with PET-CT two patients were in stage 1A(6.7%), twelve patients were in stage 2A(40%), four patients were in stage 2B(13.2%), five patients were in stage 3A(16.7%), two patients were in stage 3B(6.7%) and five patients were in stage 3C(16.7%). When compared with PET-CT and surgical staging, PET-CT with the stage 2A reported the four cases as a result of surgical staging, in two of stage 2B, one of stage 3A, and stage one of 3D. When compared PET-CT staging and surgical staging, correlation did found. The statistical value of comparison of PET-CT staging and pathologic staging according to chi-square test is determined as P = 0.00. In our study, the sensitivity of PET-CT in detecting lymph node metastases is 80%, specificity 100%, positive predictive value 100%, negative predictive value 71.4% and accuracy was calculated as 86.6%.Conclusion: In our country there are more granulomatous diseasesand infectious diseases then other countries, so that the sensitivity of PET-CT is lower than literature reports. Our study supports that PET-CT in resectable patients is more accurate than conventional staging methods. In appointing distant metastases in patients, PET-CT can reduce the need of invasive procedures and other examinations.